APRILSKI SNEG U SRBIJI I DO 30 CM: Novovaroški i prijepoljski voćari i malinari pretrpeli ogromnu štetu - Opanak.rs

APRILSKI SNEG U SRBIJI I DO 30 CM: Novovaroški i prijepoljski voćari i malinari pretrpeli ogromnu štetu

20 April 2017

Od utorka uveče u Novoj Varoši i Prijepolju pada sneg koji je u planinskim predelima dostigao visinu od 30 centimetara!

aprilski sneg u Srbiji
FOTO: TANJUG/GLAS ZAPADNE SRBIJE

Svi magistralni putevi su prohodni, ali se saobraćaj odvija usporeno po mokrim i klizavim kolovozima. Problema ima u višim pedelima Zlatara, gde pojava magle smanjuje vidljivost i dodatni je razlog za pojačani oprez kod vozača. Putni pravci održavaju se prema prioritetima, a najkritičnije je u selima Božetići, Bela Reka i Jasenovo, gde visina snega iznosi i više od 30 centimetara.

Problema sa snabdevanjem vodom, toplotnom i električnom energijom za sada u ovim krajevima nema.

Sneg je najviše ugrozio voće koje je u fazi cvetanja i pupoljaka. Voćari su već preduzeli mere uklanjanja snega sa stabala šljive, kajsije, trešnje i višnje.

aprilski sneg u srbiji
FOTO: TANJUG/ GLAS ZAPADNE SRBIJE

“Jutarnji mrazevi i hladna jutra sa do -2 stepena Celzijusa očekuju se do vikenda. Hladno i vlažno vreme ometa i usporava vegetativni porast i razvitak plodova i letorasta. Zasadi malina na velikim nadmorskim visinama izloženi su uobičajenim klimatskim rizicima u vidu jačih prolećnih mrazeva i teškog i vlažnog snega koji mogu naneti veće štete tim zasadima”, upozoravaju iz RHMZ.

U našoj zemlji najveće štete u voćarstvu dogodile su se 2002. i 2003. godine 8. i 9. aprila, kada su zabeleženi jaki prolećni mrazevi od -5 do čak -9 stepeni.

“Treba reći da su obilne padavine zabeležene proteklih dana dobrodošle za sve poljoprivredne useve, jer se nakvasio isušen površinski sloj zemljišta i popravile su se rezerve zalihe vlage u dubljim slojevima zemljišta. Na celoj teritoriji zabeleženo je od 10 do 50 mm padavina. Do sada najznačajnije padavine od 20 do 38 mm izmerene su u Vojvodini, gde su bile i najpotrebnije, jer je u tom delu Srbije zaliha vlage bila najmanja. Ove padavine su dragocene za poljoprivrednu proizvodnju, jer omogućavaju stvaranje veće zalihe vlage u dubljim slojevima zemljišta koje će biti od neprocenjive koristi u nastavku prolećne setve i prvim fenofazama razvića biljaka”, napominju u RHMZ.

Cacak, 19. aprila 2017.- Vocke u selu Grab pod snegom. Vecina vrsta vocaka je u fazi cvetanja i tek zametnutih plodova i veoma osetljiva na ove prolechne mrazeve, rekla je u izjavi za Glas zapadne Srbije naucni saradnik Instituta za vocarstvo u Caccku, Jelena Tomic. FOTO TANJUG/ GLAS ZAPADNE SRBIJE/ STR/ nr
FOTO: TANJUG/ GLAS ZAPADNE SRBIJE

Prema prognozi narednih dana zadržalo bi se slično vreme. U petak, subotu i nedelju ujutro u pojedinim delovima zemlje, bilo bi uslova za pojavu slabih jutarnjih mrazeva, a od ponedeljka do srede naredne sedmice očekuje se postepeni porast temperature i uglavnom suvo vreme. Od sredine sledeće sedmice bilo bi uslova za pojavu povremenih padavina.

Inače, svim štabovima za vanredne situacije na teritoriji Srbije naloženo je da preduzmu mere za sprečavanje i eventualno ublažavanje posledica obilnih padavina, izjavio je načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije Željko Babović.

Saobraćaj je zbog snega otežan u celoj zemlji, a vozačima se savetuje oprez zbog moguće poledice na putevima.

Izvor: Tanjug/BKTVNews

APRILSKI SNEG U SRBIJI I DO 30 CM: Novovaroški i prijepoljski voćari i malinari pretrpeli ogromnu štetu
loading...
Komentari
Inicijalizacija u toku...
Najnoviji članci