NE DOZVOLITE DA VAS PREVARE: Ovako ćete prepoznati pokvareno meso u radnjama

Na žalost, danas je teško biti siguran u činjenicu da li je meso zdravo i ispravno samo zbog toga što se nalazi u prodaji, te da je na taj način prošlo “zakonske propise”,  i da je ono ujedno i sveže, odnosno da to nije pokvareno meso.

pokvareno meso

Kontrole kvalitete mesa jesu redovne, ali nisu detaljne te postoji puno “crnih rupa” u regulativama koje često omogućuju da se staro meso iz uvoza bez problema plasira na tržište, bez da se to smatra obmanjivanjem kupaca.

pokvareno meso 1

Prvi korak je svakako pogledati deklaraciju na mesu, ako se ona na njoj nalazi (u trgovinama je obavezna za razliku od mesnica).

Pročitajte i  Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

Svakako je znatno sigurnije uzeti meso domaće proizvodnje, koje je neretko skuplje, ali s dobrim razlogom – manje su šanse da je staro.

Kontrola boje i mirisa

Ovo je osnovni test koji može otkriti je li meso pokvareno, bez obzira na rok trajanja koji nije prošao.

Na umu treba imati normalne boje mesa – meso peradi ima od plavičasto bijele do žućkaste boje. U savršenim uslovima, svinjetina treba imati rozo-sivkastu boju.

Kod pregledavanja piletine obratite pažnju na delove oko kosti – oni ne smeju biti tamniji, a prsna kost bi trebala biti savitljiva. Većina ljudi povezuje meso s jarko crvenom bojom, koja nije njegova prirodna boja već rezultat izlaganja vazduhu.

Pročitajte i  Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

pokvareno meso 3

Ako je mleveno meso vakumirano, njegova bi boja trebala biti ljubičasto crvekasta, dok tamnije boje govore o tome da je reč o starijoj životinji – premda to ne znači da je meso pokvareno.

Uopšte, crvena boja mesa se povezuje s tim da je meso starije.

Junetina je pak prirodno crvenkasta, a po teksturi čvrsta. Ovaj tip mesa treba biti prošaran tankim, a ne širokim žilicama – dok žute masne žile upućuju na to da je životinja bila starija.

Pročitajte i  Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

Primetite li na junetini sivkaste ili crne delove – ne kupujte meso! Uopšteno, kod mlevenog mesa mogućnost prevare je najveća – pa je najbolje tražiti da ga izmelju pred vama.

Kod jagnjetine meso treba biti svetlo ružičaste boje, po teksturi čvrsto kao i junetina. Treba se voditi i stadardnim mirisom jagnjetine – ako je jare bilo zamrzavano, tada je miris smanjen ili nepostojeći.

Nova svest

Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

Почнимо са чињеницом да је јело под називом „риба...

Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

Ово луксузно јело које је у понуди најелитнијих ресторана...

Марикин колач са јабукама: Рецепт са Палића стар преко 100 година

Лагана и укусна посластица коју је госпођа Марика пронашла...

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...