Никако не бацајте стари хлеб: Рецепт за традиционалан оброк – попару

У нашем народу постоји веровање да хлеб не ваља бацати. Оно потиче од давнина, још из средњег века, када се храна врло поштовала јер се до ње долазило великим трудом и муком. А није је било у изобиљу као данас.

Уместо да баците хлеб, који вам од прошлог дана остане, исеците га на коцкице сваки пут и просушите у рерни на 100 Ц. Потом га чувајте у платненој врећи, у остави на сувом и хладном месту. Тако ћете га сачувати од буђи и пропадања, а увек ћете имати спреман материјал за попару.

Pročitajte i  Специјалитет са севера Србије: Војвођанска гулаш чорба по рецепту наше читатељке

Састојци:
стари хлеб
1 кашика кајмака
1 коцкица путера
сир
вода
млеко
со

Припрема:

У дубљу шерпу сипајте мало воде, посолите и додајте коцкицу путера. Кад вода прокључа, смањите ватру, додајте мало млека и ставите хлеб. Промешајте пажљиво дрвеном варјачом, па оставите да једном прокључа. Водите рачуна да се не раскува и не претвори у кашу. Склоните са вруће рингле, додајте сир и кајмак, па промешајте.

Pročitajte i  5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Једите топло, али не вруће.

Посебан укус попари даће реш испржена сланиница. У том случају,обратите пажњу на количину масноће (путера и кајмака). Уз тањир попаре пријаће вам и шоља топлог млека, или можда јогурта, ако правите са сланиницом.

Пријатно!

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...