Просто као боза: Направите сами овај освежавајући летњи напитак

Некада је боза била незаменљиви напитак у посластичарницама, нарочито лети, при великим врућинама. У давна времена бозаџије су је продавале по улицама, у великим лименим кантама. Хладна, освежавајућа боза и данас је на менију старих угоститељских објеката у Србији који држе до традиције.

Боза је мутно безалкохолно пиће карамел боје, добијено ферментацијом кукурузног брашна. Рецепт за бозу стигао нам је са Оријента, где се припрема више од хиљаду година. Врло је једноставан, а ево како је сами можете направити!

Pročitajte i  Лазарева субота је дан дечје радости: Зашто су деца у центру овог празника који слави Исусово чудо васкрсења Лазара?
Bozadžija na ulicama Beograda

Састојци:

500 гр кукурузног брашна
(или 300 гр кукурузног и 200 гр пшеничног брашна)
5 л воде
20 гр свежег квасца
700 гр шећера
мало лимунтуса

Припрема:

Брашно размутити у топлој води, па оставити да преноћи. Сутрадан кувати на тихој ватри отприлике два сата, уз повремено мешање. Потом склонити са ватре и оставити да се охлади. Kвасац размутити у мало топле воде, па умешати у охлађено скувано брашно, па све оставити да одстоји један дан.
Сутрадан, течност процедити кроз газу, додати шећер и мало лимунтуса. Све добро измешати, док се шећер растопи, па разлити у флаше које треба овлаш затворити, па држати у фрижидеру.

Pročitajte i  Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

сецања.цом

Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

На Лазареву суботу, или другачије- Врбицу, некада су ђаци...

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...