Моћ и снага амајлије: Делује заштитнички на човека, а ОВЕ стври никако не смете носити као амајлију

0
6238
Фото: Јутјуб/принтскрин

Вероватно вам је познато да су људи некада са собом носили симболе искључиво у складу са веровањем да ће бити заштићени? Један од најстаријих знакова потиче из египатске цивилизације, а познат је као анк (анкх). Наликује крсту комбинованом са омчом, а у старом Египту су веровали да обезбеђује бесмртност. Ово је само један од привезака који и данас можете да видите око врата младих.

Амајлије су вековима пролазиле кроз различите преображаје вероватно као последица различитог погледа на њих. У старту је било општеприхваћено да њихово ношење обезбеђује позитивну енергију, чува од зла и делује на аутосугестију, самим тим што верујемо да нас штите. Још је Јунг тврдио да знак који носите са собом има снагу да утиче на подсвест. И савремена медицина често наводи да узрок већине болести лежи у људској психи. Неки, пак, било каква веровање ове врсте одбацују тј. приписују их гатању и магији.

Једно време постало је популарно носити зодијачке знаке као привезак. Смениће га модерније варијанте које најчешће служе искључиво као украс. Појављују се свуда: на ретровизорима, око врата, на привеску кључева… Њихова производња је масовна, обилато се купују и поклањају без обзира какав ефекат имају. Велико је питање ко их данас носи јер верује у њихову заштиту, а ко искључиво као декорацију.

Од савременијих привезака изузетно се цени накит и привесци израђени од кристала. Доводе се у везу са датумом рођења, хороскопским знаком, поџнаком и слично. Користе се за одређене физичке проблеме, верује се да могу да смање стрес и напетост. Који ћете кристал изабрати зависи од ваших потреба и верује се, ако вас може да сачува рецимо кварц, не значи да ће пођеднако успешно штитити и вашег пријатеља.

У свету су већ годинама изузетно популарни привесци од кристала који такође имају заштитну улогу.

Астролози тврде да се амајлија израђује за сваку особу индивидуално и према њеним потребама. Свако од нас носи посебан вид енергије што ће утицати и на избор симбола који треба носити. Неке од њих можете и једноставно држати код куће и тако свом дому обезбедити позитивну енергију. Још јаче дејство ће имати неколико различитих амајлија у комбинацији. Данас није ретко видети и једноставан накит, рецимо у форми наруквице без икаквих додатака, али израђену од специјалних материјала који наводно сами по себи имају моћ да заштите.

Прочитајте и: Из православног угла: Kоје су одговорности мужа и жене у хришћанском браку

Познаваоци не могу да се сложе око тога да ли су амајлија и талисман исто или постоје извесне разлике. Има оних који тврде да талисман делује независно од ваше енергије или од веровања онога ко га носи. Сваки предмет може бити талисман и његов избор је индивидуалан. У сваком случају био то талисман или амајлија, ваш „заштитни знак“ никако не ваља изгубити јер то само по себи значи несрећу.

У Србији се изузетно често среће крст на ланчићу, око врата, или бројаница око руке. Црква, међутим, не одобрава њихово ношење из естетских разлога нити их убраја у амајлије. Иконе, реликвије и хришћански симболи нису амајлије иако имају заштитну улогу.

Прочитајте и: Урокљиве очи: Народна веровања о уроцима и како се борити против њих

Један од најпопуларнијих привезака на свету, па тако и код нас, је детелина се четири листа. Према легенди, њу је Ева пронашла и убрала у Рајском врт. Сваки од листића везује се за другу сферу, па ношење овакве детелине истовремено обезбеђује љубав, здравље, богатство и славу.

Извор: Опанак

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име