Моћ и снага амајлије: Делује заштитнички на човека, а ОВЕ стври никако не смете носити као амајлију

0
4236

Вероватно вам је познато да су људи некада са собом носили симболе искључиво у складу са веровањем да ће бити заштићени? Један од најстаријих знакова потиче из египатске цивилизације, а познат је као анк (анкх). Наликује крсту комбинованом са омчом, а у старом Египту су веровали да обезбеђује бесмртност. Ово је само један од привезака који и данас можете да видите око врата младих.

Анк, древан египатски симбол бесмртности. Амајлија
Анк, древан египатски симбол бесмртности

Амајлије су вековима пролазиле кроз различите преображаје вероватно као последица различитог погледа на њих. У старту је било општеприхваћено да њихово ношење обезбеђује позитивну енергију, чува од зла и делује на аутосугестију, самим тим што верујемо да нас штите. Још је Јунг тврдио да знак који носите са собом има снагу да утиче на подсвест. И савремена медицина често наводи да узрок већине болести лежи у људској психи. Неки, пак, било каква веровање ове врсте одбацују тј. приписују их гатању и магији.

Прочитајте и: Православни брак: 3 услова неопходна за срећну и успешну заједницу мушкарца и жене

Једно време постало је популарно носити зодијачке знаке као привезак. Смениће га модерније варијанте које најчешће служе искључиво као украс. Појављују се свуда: на ретровизорима, око врата, на привеску кључева… Њихова производња је масовна, обилато се купују и поклањају без обзира какав ефекат имају. Велико је питање ко их данас носи јер верује у њихову заштиту, а ко искључиво као декорацију.

Прочитајте и: Манастир Студеница: Мајка свих светиња

Од савременијих привезака изузетно се цени накит и привесци израђени од кристала. Доводе се у везу са датумом рођења, хороскопским знаком, поџнаком и слично. Користе се за одређене физичке проблеме, верује се да могу да смање стрес и напетост. Који ћете кристал изабрати зависи од ваших потреба и верује се, ако вас може да сачува рецимо кварц, не значи да ће пођеднако успешно штитити и вашег пријатеља.

 

У свету су већ годинама изузетно популарни привесци од кристала који такође имају заштитну улогу. Амајлија
У свету су већ годинама изузетно популарни привесци од кристала који такође имају заштитну улогу

Астролози тврде да се амајлија израђује за сваку особу индивидуално и према њеним потребама. Свако од нас носи посебан вид енергије што ће утицати и на избор симбола који треба носити. Неке од њих можете и једноставно држати код куће и тако свом дому обезбедити позитивну енергију. Још јаче дејство ће имати неколико различитих амајлија у комбинацији. Данас није ретко видети и једноставан накит, рецимо у форми наруквице без икаквих додатака, али израђену од специјалних материјала који наводно сами по себи имају моћ да заштите.

Прочитајте и: Из православног угла: Kоје су одговорности мужа и жене у хришћанском браку

Познаваоци не могу да се сложе око тога да ли су амајлија и талисман исто или постоје извесне разлике. Има оних који тврде да талисман делује независно од ваше енергије или од веровања онога ко га носи. Сваки предмет може бити талисман и његов избор је индивидуалан. У сваком случају био то талисман или амајлија, ваш „заштитни знак“ никако не ваља изгубити јер то само по себи значи несрећу.

Амајлије су временом почеле да се носе искључиво у декоративне сврхе
Амајлије су временом почеле да се носе искључиво у декоративне сврхе

У Србији се изузетно често среће крст на ланчићу, око врата, или бројаница око руке. Црква, међутим, не одобрава њихово ношење из естетских разлога нити их убраја у амајлије. Иконе, реликвије и хришћански симболи нису амајлије иако имају заштитну улогу.

Прочитајте и: Урокљиве очи: Народна веровања о уроцима и како се борити против њих

Један од најпопуларнијих привезака на свету, па тако и код нас, је детелина се четири листа. Према легенди, њу је Ева пронашла и убрала у Рајском врт. Сваки од листића везује се за другу сферу, па ношење овакве детелине истовремено обезбеђује љубав, здравље, богатство и славу.

Извор: Опанак

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име