Moć i snaga amajlije: Deluje zaštitnički na čoveka, a OVE stvri nikako ne smete nositi kao amajliju

0
5299
Foto: Jutjub/printskrin

Verovatno vam je poznato da su ljudi nekada sa sobom nosili simbole isključivo u skladu sa verovanjem da će biti zaštićeni? Jedan od najstarijih znakova potiče iz egipatske civilizacije, a poznat je kao ank (ankh). Nalikuje krstu kombinovanom sa omčom, a u starom Egiptu su verovali da obezbeđuje besmrtnost. Ovo je samo jedan od privezaka koji i danas možete da vidite oko vrata mladih.

Amajlije su vekovima prolazile kroz različite preobražaje verovatno kao posledica različitog pogleda na njih. U startu je bilo opšteprihvaćeno da njihovo nošenje obezbeđuje pozitivnu energiju, čuva od zla i deluje na autosugestiju, samim tim što verujemo da nas štite. Još je Jung tvrdio da znak koji nosite sa sobom ima snagu da utiče na podsvest. I savremena medicina često navodi da uzrok većine bolesti leži u ljudskoj psihi. Neki, pak, bilo kakva verovanje ove vrste odbacuju tj. pripisuju ih gatanju i magiji.

Jedno vreme postalo je popularno nositi zodijačke znake kao privezak. Smeniće ga modernije varijante koje najčešće služe isključivo kao ukras. Pojavljuju se svuda: na retrovizorima, oko vrata, na privesku ključeva… Njihova proizvodnja je masovna, obilato se kupuju i poklanjaju bez obzira kakav efekat imaju. Veliko je pitanje ko ih danas nosi jer veruje u njihovu zaštitu, a ko isključivo kao dekoraciju.

Od savremenijih privezaka izuzetno se ceni nakit i privesci izrađeni od kristala. Dovode se u vezu sa datumom rođenja, horoskopskim znakom, podžnakom i slično. Koriste se za određene fizičke probleme, veruje se da mogu da smanje stres i napetost. Koji ćete kristal izabrati zavisi od vaših potreba i veruje se, ako vas može da sačuva recimo kvarc, ne znači da će pođednako uspešno štititi i vašeg prijatelja.

U svetu su već godinama izuzetno popularni privesci od kristala koji takođe imaju zaštitnu ulogu.

Astrolozi tvrde da se amajlija izrađuje za svaku osobu individualno i prema njenim potrebama. Svako od nas nosi poseban vid energije što će uticati i na izbor simbola koji treba nositi. Neke od njih možete i jednostavno držati kod kuće i tako svom domu obezbediti pozitivnu energiju. Još jače dejstvo će imati nekoliko različitih amajlija u kombinaciji. Danas nije retko videti i jednostavan nakit, recimo u formi narukvice bez ikakvih dodataka, ali izrađenu od specijalnih materijala koji navodno sami po sebi imaju moć da zaštite.

Pročitajte i: Iz pravoslavnog ugla: Koje su odgovornosti muža i žene u hrišćanskom braku

Poznavaoci ne mogu da se slože oko toga da li su amajlija i talisman isto ili postoje izvesne razlike. Ima onih koji tvrde da talisman deluje nezavisno od vaše energije ili od verovanja onoga ko ga nosi. Svaki predmet može biti talisman i njegov izbor je individualan. U svakom slučaju bio to talisman ili amajlija, vaš „zaštitni znak“ nikako ne valja izgubiti jer to samo po sebi znači nesreću.

U Srbiji se izuzetno često sreće krst na lančiću, oko vrata, ili brojanica oko ruke. Crkva, međutim, ne odobrava njihovo nošenje iz estetskih razloga niti ih ubraja u amajlije. Ikone, relikvije i hrišćanski simboli nisu amajlije iako imaju zaštitnu ulogu.

Pročitajte i: Urokljive oči: Narodna verovanja o urocima i kako se boriti protiv njih

Jedan od najpopularnijih privezaka na svetu, pa tako i kod nas, je detelina se četiri lista. Prema legendi, nju je Eva pronašla i ubrala u Rajskom vrt. Svaki od listića vezuje se za drugu sferu, pa nošenje ovakve deteline istovremeno obezbeđuje ljubav, zdravlje, bogatstvo i slavu.

Izvor: Opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime