Srpski nobelovac Ivo Andrić pre Drugog svetskog rata imao je rešenje kosmetskog problema: Da su ga poslušali danas bismo mi imali deo albanske države

0
807

Problem sa šiptarskim pretenzijama na Kosovo i Metohiju još pre Drugog svetskog rata je uočio srpski nobelovac Ivo Andrić. Poznati književnik tada je bio visoki diplomata Kraljevine Jugoslavije.

U januaru 1939. godine na zahtev Vlade, izradio je projekat rešenja Kosmetskog problema, u kojem je predložio iseljenje dela šiptarskog stanovništa u Tursku, kao i podelu Albanije između Jugoslavije i Italije, prema kojem je Srbija trebalo da dobije Severnu Albaniju i luku Drač!

Pročitajte i  Bez konzervansa i veštačkih dodataka: Najbolji recept za turšiju, koja ostaje sveža do kraja zime

ivo andrić

“Podelom Arbanije nestalo bi privlačnog centra za arbanasku manjinu na Kosovu, koja bi se, u novoj situaciji, lakše asimilovala.

Mi bi eventualno dobili još 200.000 – 300.000 Arbanasa, ali su oni većinom katolici, čiji odnos sa Arbanasima muslimanima nikad nije bio dobar.

Pitanje iseljavanja Arbanasa muslimana u Tursku takođe bi se izvelo pod novim okolnostima, jer ne bi bilo nikakve jače akcije da se to sprečava”, predložio je Andrić u svom rešenju kosovskog problema.

Pročitajte i  Ivo Andrić protiv Tolkina: Svi znamo da je Andrić nagrađen Nobelovom nagradom, ali malo je poznata činjenica da je tom prilikom pobedio i autora „Gospodara prstenova“

Nažalost, srpska Vlada nije odmah odreagovala na Andrićev projekat, uskoro je počeo i Drugi svetski rat i cela ideja rešenja kosovskog problema je pala u vodu.

Andrićev dokumenat čuva se u Arhivu SCG (Jugoslavije) – «Fond Milana Stojadinovića», kutija 37.

srpskaistorija.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime