Бизаран тренд међу српским трудницама: Заказују термин порођаја према звездама

0
512

“Требало је да се породим крајем јуна, али, онда би ми син био Рак, а то нисам смела да дозволим, па сам заказала царски рез и родила га у знаку Близанаца.”

Невероватно, али истинито! Све више жена у Србији темпира и заказује датум порођаја царским резом само због хороскопског знака свог детета. Иако је царски рез озбиљна хируршка интервенција, труднице су спремне на све само како би њихова беба била у жељеном знаку.

Многе јавне личности породиле су се царским резом управо због хороскопа. Неке од њих су у консултацији са својим астролозима темпирале датум, па чак и сатницу рођења свог чеда ради хороскопског знака, подзнака и наталне карте.

На то се одлучила Јелена Карлеуша, која је темпирала да јој се друга ћерка роди истог дана као и прва, спекулише се да је певачица Емина Јаховић такође изабрала датум рођења деце, а на исто су се одлучиле и певачице Ана Кокић и Ана Николић.

Pročitajte i  Њихови, а наши: Срби које друге земље сматрају својим великанима

Астролог Владимир Влајић каже за Курир да му се труднице обраћају веома често за консултације кад је реч о овој теми.

– Све чешће људи то користе, дам им неколико опција које мислим да су најбоље за тај моменат, у тих седам до десет дана кад би отприлике требало да буде обављен царски рез. Углавном су жене те које намештају, оне одаберу шта им се највише допада, који је то датум и одмах телефоном заказују порођај за одређени дан – прича Влајић.

Према његовим речима, доста људи са естраде користи ову методу, али не само они.

– Има доста примера, долазили су код мене жалећи се. “Нећу да буде њањави Рак, хоћу да буде Лавица”, па прегурају тај неки термин – наводи Влајић.

Pročitajte i  Simboliše tugu Kosovskog boja: Crkveni svećnjak koji je napravljenod pobedničkog oružja:

Начелница породилишта у ГАК “Народни фронт” проф. др Снежана Ракић сматра да је заказивање царског реза само због жељеног хороскопског знака неозбиљно.

– То је могуће, али тај свет се углавном порађа приватно. Лично нисам имала таквих случајева, чак и ако колеге добију такве захтеве, они буду одбијени, јер доктори то не прихватају. У нашој државној установи се све ради по протоколу. Да би се урадио царски рез, мора да постоји строга индикација, то је озбиљна операција, а одлуку о томе не може донети гинеколог појединачно. Људи могу имати разне идеје, али доктори су ту да на сваки начин то оповргну и не пристану на компромис – каже Ракићева за Курир.

Ратко Божовић, социолог, истиче да је ствар с “намештањем” датума рођења ради хороскопа, што је покренула естрада, отишла предалеко.

Pročitajte i  Моћне и лековите! Двадесет трешања има 10 пута јаче дејство од аспирина

– Сматрам да је то погрешно. Све то је отишло предалеко са уверењем да се зна апсолутно, а не зна се, и то је велика конфузија – наводи Божовић.

Чињенице
Одлуку препустити искључиво лекару

– царски рез је озбиљна хируршка интервенција и одлуку о њему треба препустити лекару
– боравак у болници траје пет до седам дана
– шав се уклања након седам дана од операције
– потребно је избегавати дизање тешких предмета и обављање напорних послова
– тек након шест недеља се можете вратити свакодневним активностима
– већа је могућност да се јаве респираторни проблеми чак и кад је захват планиран
– ризик се повећава уколико се захват ради пре 39. недеље трудноће
– царски рез може да онемогући дојење

(Курир)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име