Бићете ПОНОСНИ: Због ОВОГ догађаја цела Европа брујала је о Србији!

0
1784

Пошто је на Скупштини устаничких старешина у Смедереву крајем 1805. године, обзнањено да ће се устанак прошири на све суседне турске области и да се међу устанике примају избеглице из околних неослобођених области, почетком 1806. године, по Kарађорђевом наређењу, у Делиграду је изграђено устаничко утврђење ради одбране јужног моравског правца.

Делиградско утврђење налазило се на пола пута између Алексинца и Ражња, на улазу у Ђуниски теснац, између Дреновачког потока и Мораве, куда је пролазио Цариградски друм.

У почетку је био подигнут само један шанац, да би их на крају било девет око вешто распоређењих земљаних утврђења, од четири бастиона за топове и две гвоздене капије. Сва утврђења су била добро снабдевена храном, водом, муницијом и четири топа скинута са Смедеревске тврђаве, тако да су могла дуго да опстану у опсади.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Ово утврђење је било огромна препрека турском надирању низ Мораву и непријатељ је то знао. Зато је Ибрахим-паша, командант турске војске, 16. јуна 1806. године наредио напад на Делиград.

Бој за понос
Око 6.000 Турака сукобило се са 5.000 устаника под командом Петра Добрињца. Борбе су вођене неколико недеља, али су и ровови и српски борци издржали.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Почетком септембра у помоћ им је коначно стигао одред војске под командом Станоја Главаша. До краја боја је ратовало 55.000 турских војника против 37.000 српских бораца.

Ојачани, Срби су успели да пробију блокаду и натерају турску војску на повлачење ка Алексинцу. После ове победе, српски устаници су кренули у противофанзиву. Од тог судбоносног дана и величанствене победе прошло је тачно 213 година.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Ова победа Kарађорђевих устаника надалеко је ођекнула. Народ који је до тог тренутка добар део Европе сматрао варварским и имао мало разумевања за његову жељу за слободном победио је моћну османлијску војску и организовано настављао отпор.

Велика борба српског народа за коначно ослобађање од турске власти тако је почела. Непријатељи су схватили да са Србима неће бити лако. Европске силе да се на ову балканску земљу, колико год мала била, ипак може рачунати.

Дневно

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име