Bliski susret treće vrste, skriveno blago i misteriozna energija: Sve misterije Rtnja, planinske lepotice piramidalnog oblika

0
1764
Foto: Jutjub/printskrin/Sa Vanjom u planine

Legende o planini sa čijeg se vrha može videti ušće Save u Dunav, mitovi o skrivenom blagu u njenoj utrobi, tajne o vanzemaljcima i užarenim kuglama koje je nadleću, priče o pozitivnoj energiji kojom zrači, ali i zadivljujuća lepota, veličina, savršen geometrijski oblik i lekovito bilje koje raste samo na njenim obroncima, čine Rtanj zagonetnim delom prirode čije tajne još uvek nisu otkrivene.
Misteriozni veo koji prekriva Rtanj, čini da se naučnici i dalje spore oko toga da li je ova planina drevna piramida, delo prirode ili viših sila. Jedno je sigurno, iz ravnica Istočne Srbije naglo se diže planina koja izaziva divljenje. Na njenim obroncima savršenog oblika raste retko lekovito bilje, a mnoštvo podzemnih izvora, pećina i jama krase skrivene delove njene unutrašnjosti.

Zbog svega toga Rtanj predstavlja fenomen koji iz godine u godinu, privlači sve veći broj turista, naučnika, avanturista i planinara. Svako ko je bar jednom posetio ovu planinu tvrdi da je osetio neobjašnjivu energiju, da vazduh drugačije miriše, a da priroda koja je okružuje izgleda potpuno nestvarno. Neki tvrde da su se uz pomoć čuvenog rtanjskog čaja izlečili, a drugi da su ovde našli mir.

Pročitajte i  Hleb bez kvasca koji mogu jesti i oni na dijeti: Savršeno hrskav i zdrav, ide uz svaki obrok

Osetite magiju Rtnja

Da biste uspeli da osetite magiju koju je priroda nesebično dala ovoj planini, najbolje je da prošetate njenim stazama, da se popnete na najviši vrh Šiljak i uživate u neverovatnom pogledu koji će vam se ukazati. U zavisnosti od toga u koliko ste dobroj kondiciji, vreme za uspon i spust varira. Na planini postoje mesta za kampovanje i odmor, na kojima uvek možete stati da predahnete.

Avantura koja prati šetnju i obilazak Rtnja je ipak neprocenjiva. Smenjivanje gustih šuma i kamenitih predela, ravnih i neravnih površina, i izobilje lekovitog bilja, ono je što možete iskusiti ako odlučite da upoznate ovu planinu. Pogled koji se pruža kilometrima unaokolo i čist vazduh, kao nagrada vas očekuju na vrhu.

Rtanj je čuven i po endemskom bilju koje raste samo na ovoj planini i koje je zakonom zaštićeno. Najpoznatiji je svakako rtanjski čaj (Saturea montana) koji ima mnogobrojna lekovita svojstva. Sve donedavno su svake godine 7. jula u okviru manifestacije „Sv Jovan Biljober“ organizovane berbe rtanjskog čaja, ali je zbog zabrinjavajuće proređenosti branje sada zabranjeno.

Kao simbol planine, na vrhu Šiljku (1565m) nalazi se još jedan kuriozitet koji turisti rado posećuju. U pitanju su ruševine nekadašnje crkve – kapele Svetog Đorđa. Ova crkva je pored toga što se nalazi na najvišem vrhu Rtnja, zanimljiva jer ju je 1935. godine uz pomoć 1000 radnika u čast muža, izgradila žena vlasnika rudnika „Rtanj“ nakon njegove smrti. Danas se na njenom mestu nalaze ruševine, jer su je tragači za zlatom u više navrata rušili uz pomoć dinamita.

Pročitajte i  U Srbiji postoji 10 Svemira i jedna Svemirka! Ovo su najneobičnija imena kod nas

Pored nekadašnje crkve – kapele, još jedna od nezaobilaznih turističkih atrakcija Rtnja je jama ledenica, koja se nalazi na jugoistočnoj strani najvišeg vrha ove planine. Prekrivena glinom i kamenim blokovima, pedeset metara dugačka, ona ujedno predstavlja jedinu ledenicu u kršu Istočne Srbije u kojoj su zabeležene niske temperature vazduha. Jedinstven je doživljaj doći do prostrane dvorane ove jame i prošetati njenim neobičnim tlom.

Legende ili istina?

Čak i oni koji ne veruju u priče o vanzemaljcima, užarenim loptama i energetskim poljima, ne mogu a da se ne zapitaju da li su priče koje prate planinu gotovo savršenog geometrijskog oblika istinite. Neki od podataka do kojih su naučnici došli jesu da Rtanj emituje energije koje su veoma korisne za ljudsko zdravlje.

Pročitajte i  Slavimo srpsku svetiteljku Prepodobnu mati Angelinu: Živela je u muci i teškom siromaštvu, a danas POMAŽE SVIMA KOJI U MOLITVI IZGOVORE OVO!

Takođe, posebnim instrumentom za registraciju bioenergetskih i elektromagnetnih zračenja, došlo se do snimaka koji pokazuju da Šiljak, najviši vrh planine Rtanj uglavnom upija energiju, a mesto Svetilište u podnožju planine, uglavnom zrači. Interesantno je i to da je na pojedinim mestima na planini izmereno daleko veće zračenje nego u urbanim sredinama.

Priče o neobičnim letelicama koje kruže oko Rtnja, užarenim loptama, vanzemaljcima i glasovima na nepoznatim jezicima za koje pojedinci tvrde da su čuli, još uvek su neproverene. Ono što je do sada utvrđeno jeste da Rtanj ima nagib strana identičan onom na piramidi posvećenoj Mesecu u Meksiku, kao i uglove koji se poklapaju sa onima na Keopsovoj piramidi. Slučajnost ili?

Rtanj je izuzetno popularan među planinarima amaterima, koji planinu najčešće posećuju od početka aprila do kraja oktobra, kada se organizuju penjanja do Šiljka. U zimskim mesecima zbog oštrih klimatskih uslova vrh posećuju samo ozbiljniji planinari. Na severnoj strani planine koja je prekrivena šumama nalazi se lovište koje se prostire na 6368 ha, a najčešća lovna divljač su srna i divlje svinje.

Izvor: Serbia.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime