БОГ НИКОМЕ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ: Након трагедије једне породице код Пожеревца НИКАО ЈЕ МАНАСТИР у коме се догађају чуда

0
1877

У Пољани близу Пожеревца налази се манастир Сестрољин.

Легенда о настанку манастира Сестрољин опевана је у једној народној песми: Бог ником дужан не остаје.

Реч је о породичној трагедији која је задесила дом властелина Павла Радића- кнеза од Стига. Супруга кнеза од Стига била је страшно љубоморна на заову Јелицу, јер су јој браћа прижала пуно љубави и пажње, па је, опседнута мржњом, заклала Павловог сокола, убила му коња, а на крају и сопствено дете у колевци. Kрваве ножеве ставила је Јелици под јастук, а Павла упутила где ће их пронаћи.

Pročitajte i  Браћа Вајагић као нови Југовићи: Напустили Америку и са оцем кренули у рат за Србију! Постали ХЕРОЈИ ЗА ВЕЧНОСТ

Павле је поверовао својој злој жени, па је у договору са братом решио да сестру веже за коњске репове и растргне је на све четири стране света. Према легенди, чим су Јеличини делови тела пали на земљу, на тим местима је потекла лековита вода. На тим изворима саграђени су манастири- тамо где је пало тело, никао је манастир Заова, тамо где је рука, подигнут је манастир Рукумија, брада- манастир Брадача.

Pročitajte i  НА ЦРВЕНО СЛОВО МНОГИ НЕ УКЉУЧУЈУ НИ МАШИНУ! Владика Григорије разрешио дилему: Ево да ли треба радити на велике празнике

Манастир Сестрољин подигнут је на месту где почивају очи сестре Јелице и њено лево колено.

Свети извор око манастира Сестрољин посећивали су људи различитих вероисповести. Остао је запис да је један јеврејски трговац, Хаимо Kаиро, уснио сан да ће његов син оздравити на извору сестре Јелице.

У то време крај око манастир је био пуст. Вођен сном, Хаимо је успео да пронађе извор, па пошто ми је дете ту заиста доживело исцељење, Хаимо је раскрчио шуму и направио пут који води право до извора.

Pročitajte i  Добро упамтите ову причу и више нико никад неће моћи да вас понизи и увреди

Извор сестре Јелице, или како је још познат, извор Добри лик окупљао је људе широм света, а скупљајући њихове прилоге, никла је црква на темељима порушеног манастира.

Извор Сестрољин, према веровању, лечи обољења очију. О младим недељама и Светој Петки сјати се много света крај чудотворног извора да нађе лека болестима. Воду из Сестрољина болесници пију, али се претежно њоме умивају и испирају очи.

Извор: E-Branicevo.com/Опанак

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име