На дан свете Варваре – 17. децембар, у народу познат као Вариндан, одвајкада се сејала млада божићна пшеница која симболизује плодну годину. Пшеници је потребно да проклија и озелени до Божића, те је потребно и на време да се посеје.
Жито треба да израсте зелено и бујно, јер ће такви бити и усеви током године, каже старо веровање. Верује се да Божићно жито показује колико ће наредна година бити берићетна, а светлост свеће или кандила која пробија кроз зеленило пшенице обасјава дом домаћина у долазећој години срећом и топлином.
Зашто се сеје пшеница за Божић?
Према народном веровању, смисао овог обичаја је да се умоли Бог да сачува и увећа породицу и имање домаћина, уз молитвену здравицу на дан Божића:
“Дај, Боже, здравља и весеља у овом дому, нека нам се рађају здрава дечица, нека нам рађа жито и лозица, нека нам се увећава имовина у пољу, тору и обору.”
Како посејати божићну пшеницу?
Плитку посуду прекријте влажном салветом, а потом на њу поређајте зрна пшенице тако да је целу прекрију. На средини посуде поставите неку шољу или теглицу, да би се у средину жита могло касније ставити кандило.
Немојте на дно посуде да ставите много зрна, довољан је један ред пшенице. Уколико је превише густо, клица ће тражити свој пут неправилно па неће изгледати лепо.
Посуду оставите на собној температури на светлом месту, најбоље директно поред прозора. Пшеница не треба да стоји у близини пећи или радијатора. Најбоље расте на собној температури.
Пшеницу прекријте памучном мокром тканином како би зрна равномерно бубрила све док се не појаве прве клице, а онда је откријте како би несметано могла да расте.
Свакодневно је равномерно прскајте водом 3-4 пута дневно. Не заливајте претерано, у посуди не треба да се задржава вода. Најбоље је само често прскати.
Израслу пшеницу, пре него што је ставите на сто, можете маказама ошишати како би била лепша и уредна.
Поставите свећу или кандило у средину, а потом около вежите црвеном машном или тробојком.
Опанак/Srbija danas