Vavedenje Presvete Bogorodice: Sve ŽENE treba da ispoštuju OVE običaje na veliki praznik

0
1854

Srpska pravoslavna crkva 4. decembra obeležava jedan od najvećih praznika posvećenih majci Božjoj, Vavedenje Presvete Bogorodice.

Ovaj dan u crkvenom kalendaru obeležen je crvenim slovom i predstavlja spomen na dan kada je Presveta Bogorodica predata na službu Bogu.

Vavedenje presvete Bogorodice

Narodna verovanja i običaji

Bogorodica se smatra zaštitnicom žena porodilja i razna su narodna verovanja vezana za moć ikona na kojima je ona predstavljena. Prema narodnim verovanjima, stočari slave Vavedenje kako bi im Bogorodica zaštitila stoku od zveri, a u istočnoj Srbiji su na osnovu vremena toga dana predskazivali rod useva – vedro nebo obećava dobru letinu.

Pročitajte i  Kad su Srpkinje prvi put sedale za sto sa svojim muževima: Njihova je dužnost bila dvoriti, donositi jelo i tanjire menjati

U pojedinim takovskim selima je bio običaj da se na sutrašnji dan nakon službe ostane kod crkve i da se tu prvi put pojave sve mlade koje su se udale te jeseni, a u selima južnog Pomoravlja sve žene koje nemaju decu, odlaze u manastir Crkvicu gde se čitavu noć mole kako bi dobile porod.

Pročitajte i  Ovih 5 grupa ljudi je NAJUGROŽENIJE od KORONE: Plumolog dr Milan Rančić otkrio KO najčešće ide na respirator

Na sutrašnji praznik dobro je otići na službu u crkvu. Crveno slovo, post je obavezan.

OPANAK

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime