Važan dan u Mionici: Uručeni ključevi od stanova za izbegla lica sa prostora bivše Jugoslavije

0
594

Juče su u Mionici uručeni ključevi 16 stanova za izbegla lica sa prostora bivše Jugoslavije u novoizgrađenoj višeporodičnoj stambenoj zgradi u ulici Ratka Pertrovića. Ključeve su uručili prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, predsednik opštine Mionica Boban Janković, državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Bojan Stević, šef Operativnog sektora delegacije EU u Srbiji Stefan Hudolin, zamenik šefa misije OEBS-a u Srbiji Džozef Melot i komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije Vladimir Cucić.

Ministar Dačić je obraćajući se prisutnima zahvalio partnerima u Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja u Srbiji – Evropskoj uniji, Banci za razvoj Saveta Evrope, Visokom komesarijatu Ujedinjenih nacija za izbeglice i Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Dačić je takođe naglasio da je useljeno više od 4.000 stanova i da je predviđeno da to pravo ostvari ukupno 7.000 porodica.

Pročitajte i  Etno selo "Azbuka": Savršeno mesto da odmorite dušu i telo

– Stanovi koje danas useljavamo deo su Potprojekta 5, čija vrednost iznosi 52 miliona evra. Od te sume je 38 miliona obezbeđeno iz donacije Regionalnog stambenog programa, a nešto više od 13 miliona evra je nacionalna kontribucija. Ovim projektom, bez obzira na nacionalnu pripadnost, krajnje ravnopravno pomažemo svima koji su ostali bez svojih domova, gde god da se nalaze na prostoru bivše Jugoslavije-rekao je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić se obratio svim prisutnima

Radovi na izgradnji objekta u Mionici počeli su u avgustu 2018. godine, kada je opština Mionica obezbedila lokaciju za izgradnju objekta i infrastrukturu, dok je sama izgradnja objekta vrednog 40,5 miliona dinara finansirana u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja.

Pročitajte i  Sprski Tajland ili Dunavski Maldivi! Srbi odlepili za ovim ostrvom: Izgleda kao pravi egzotični raj

-Pre više od dve decenije smo gledali kolone vozila koje su se kretale u jednom smeru. Proterani sa svojih ognjišta, ne znajući zašto, uplašeni, krenuli su ka domovini Srbiji samo sa jednim ciljem, da pronađu utočište. Mioničani su pružili ruku svojoj braći i sestrama, saosećajući sa njima. Kako u tom teškom trenutku, tako i danas i zuvek. Ispred lokalne samouprave se zahvaljujem svima koji su pružili doprinos da ovih 16 porodica dobije svoj dom u Mionici. Siguran sam da će njihovi životi sada biti ispunjeniji, sadržajniji i da će svojim najmilijima pružiti ono što je najbitnije, a to je toplina doma gde će graditi svoju lepšu budućnost – istakao je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Nosilac Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u Srbiji – Potprojekat pet je Komesarijat za izbeglice i migracije. Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske. Cilj je obezbeđivanje trajnog stambenog rešenja za sve porodice izbeglih lica kojima nije rešeno stambeno pitanje u Republici Srbiji, a nemaju gde da se vrate u zemlji svog porekla. Reč je o stambenom zbrinjavanju izbeglica koje su napustile ratom zahvaćena područja na prostorima bivše Jugoslavije u periodu od 1991-1995. godine, i utočište našle u Srbiji. Program se finansira iz donatorskih sredstava kojima upravlja Razvojna banka Saveta Evrope, uz podršku međunarodne zajednice, uključujući EU, SAD, OEBS, Visoki komesarijat UN za izbeglice. Ostali donatori su Nemačka, Italija, Norveška, Švajcarska, Danska, Turska, Luksemburg, Kipar, Rumunija, Češka, Slovačka i Mađarska.

Pročitajte i  Hrana domaća, ambijent seoski: Dobrodošli na salaš Lujza pored Carske bare u srcu Banata

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime