Ванилице, ситни колачи идеални за празничне дане
Ситни колачи ванилице у многима буде асоцијације на детињство и бакину кухињу, а 2015. године изгласане су и за најбољи ситни колач на свету!
Ево шта вам је потребно за ванилице:
100 гр ванилин шећера у праху
250 грама масти
200 гр кристал шећера
1 јаје
2 жуманца
сок од једног лимуна
1 кашичица рендане лимунове корице
200 грама млевених ораха
500 гр брашна
Џем

Припрема:
У чинију помешајте маст са шећером и мутите док не добијете кремасту масу. У умућено јаје, жуманца и лимунов сок додајте орахе и брашно и мутите док не добијете уједначено тесто. Добијено тесто оставите да преноћи.
Сутрадан, развијте тесто на око пола цм на добро побрашњеној радној површини, а затим помоћу мале модле вадите облике и ређајте их у плех. Пеците их у рерни загрејаној на 180 степени око 12 минута, док не побеле, а затим их пустите да се охладе. Kада достигну собну темературу, намажите сваки кексић џемом и поклопите другим кексићем.
Сваки тако добијен колач уваљајте у ванилин шећер. Kолач можете служити и два, три дана након печења, уз кафу, чај или кувано вино.