Vanilice, sitni kolači idealni za praznične dane
Sitni kolači vanilice u mnogima bude asocijacije na detinjstvo i bakinu kuhinju, a 2015. godine izglasane su i za najbolji sitni kolač na svetu!
Evo šta vam je potrebno za vanilice:
100 gr vanilin šećera u prahu
250 grama masti
200 gr kristal šećera
1 jaje
2 žumanca
sok od jednog limuna
1 kašičica rendane limunove korice
200 grama mlevenih oraha
500 gr brašna
Džem

Priprema:
U činiju pomešajte mast sa šećerom i mutite dok ne dobijete kremastu masu. U umućeno jaje, žumanca i limunov sok dodajte orahe i brašno i mutite dok ne dobijete ujednačeno testo. Dobijeno testo ostavite da prenoći.
Sutradan, razvijte testo na oko pola cm na dobro pobrašnjenoj radnoj površini, a zatim pomoću male modle vadite oblike i ređajte ih u pleh. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 12 minuta, dok ne pobele, a zatim ih pustite da se ohlade. Kada dostignu sobnu temeraturu, namažite svaki keksić džemom i poklopite drugim keksićem.
Svaki tako dobijen kolač uvaljajte u vanilin šećer. Kolač možete služiti i dva, tri dana nakon pečenja, uz kafu, čaj ili kuvano vino.