Велики Часни пост: Најстрожи и највећи пост у току године израз је стварне љубави према Богу и Сину Божјем

0
6983

Данас је почео Велики или Часни пост. Његов почетак зависи од датума празновања највећег хришћанског празника Васкрса, који се увек слави у недељу пуног месеца после пролећне равнодневнице.
veliki post
Најдужи и најстрожи пост у години има своје периоде, одн. недеље посебног назива и посебних правила приликом уздржања. Чисти понедељак је први дан који долази након Беле недеље, завршног дана Сиропусне недеље. Прва недеља поста је Чиста недеља, а последња је Недеља православља. Уз посебна правила, до Васкрса се смењују- Пречиста, Крстопоклона, Средопосна, Глува, Цветна и Страдална.

Православно учење налаже да Велики пост проводимо у покајању, праштању и правој, дубокој молитви,а све са циљем да се највећи хришћански празник Васкрс дочека у миру и тишини. Велики пост назива се још и Часним постом, а ево и због чега:
veliki post
То име је добио према Часном крсту на којием је Исус страдао. Пост је установљен по узору на Спаситељев подвиг када је Исус Христос, након крштења, провео 40 дана и 40 ноћи у пустињи, борећи се са разним искушењима која му је постављао Сотона. Исус је из ове борбе изашао као победник.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године

Пост пре свега представља морални и етички чин и израз је стварне љубави према Богу и Сину Божјем. Свако ко се одлучи на пост дужан је да испоштује сва правила поста, да једе посну храну и да те дане поста проводи у молитви, праштању и покајању. На тај начин појединац се припрема за причест, који долази као награда за то одрицање. Ево и неких правила током поста:
veliki post
Прве и последње недеље Часног поста јела се припремају искључиво на води, али увек треба имати на уму да пост није само одрицање од јаке и масне хране, већ је и уздржавање од рђавих мисли, показвање милосрђа, праштање. У посту дух треба да се уздигне над телом и то је једини и прави начин на који се хришћани припремају за обележавање и прославу Ускрса.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године
Inicijalizacija u toku...
Povezano Widget End -->

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име