Veliki Časni post: Najstroži i najveći post u toku godine izraz je stvarne ljubavi prema Bogu i Sinu Božjem

0
4599

Danas je počeo Veliki ili Časni post. Njegov početak zavisi od datuma praznovanja najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, koji se uvek slavi u nedelju punog meseca posle prolećne ravnodnevnice.
veliki post
Najduži i najstroži post u godini ima svoje periode, odn. nedelje posebnog naziva i posebnih pravila prilikom uzdržanja. Čisti ponedeljak je prvi dan koji dolazi nakon Bele nedelje, završnog dana Siropusne nedelje. Prva nedelja posta je Čista nedelja, a poslednja je Nedelja pravoslavlja. Uz posebna pravila, do Vaskrsa se smenjuju- Prečista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvetna i Stradalna.

Pravoslavno učenje nalaže da Veliki post provodimo u pokajanju, praštanju i pravoj, dubokoj molitvi,a sve sa ciljem da se najveći hrišćanski praznik Vaskrs dočeka u miru i tišini. Veliki post naziva se još i Časnim postom, a evo i zbog čega:
veliki post
To ime je dobio prema Časnom krstu na kojiem je Isus stradao. Post je ustanovljen po uzoru na Spasiteljev podvig kada je Isus Hristos, nakon krštenja, proveo 40 dana i 40 noći u pustinji, boreći se sa raznim iskušenjima koja mu je postavljao Sotona. Isus je iz ove borbe izašao kao pobednik.

Pročitajte i  Jeftina slana torta kakvu još niste jeli! Sastojke sigurno imate u frižideru, a ne zna se da li je ukusnije ili lepše

Post pre svega predstavlja moralni i etički čin i izraz je stvarne ljubavi prema Bogu i Sinu Božjem. Svako ko se odluči na post dužan je da ispoštuje sva pravila posta, da jede posnu hranu i da te dane posta provodi u molitvi, praštanju i pokajanju. Na taj način pojedinac se priprema za pričest, koji dolazi kao nagrada za to odricanje. Evo i nekih pravila tokom posta:
veliki post
Prve i poslednje nedelje Časnog posta jela se pripremaju isključivo na vodi, ali uvek treba imati na umu da post nije samo odricanje od jake i masne hrane, već je i uzdržavanje od rđavih misli, pokazvanje milosrđa, praštanje. U postu duh treba da se uzdigne nad telom i to je jedini i pravi način na koji se hrišćani pripremaju za obeležavanje i proslavu Uskrsa.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime