Veličanstveno PRIZNANjE! Rođendan Nikole Tesle proglašen za PRAZNIK

0
820
Foto: Kud Nikola Tesla

Predstavnica kraljice Elizabete i zamenica kanadskog guvernera za provinciju Ontario Elizabet Doudsvel potpisala je Zakon o proglašenju 10. jula za Dan Nikole Tesle, čime je on stupio na snagu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Kako se dalje stoji u saopštenju, najzaslužniji za ovaj izuzetno značajan događaj je član provincijskog Parlamenta Ontarija iz redova Nove demokratske partije Tom Rakočević, na čiju je inicijativu zakon izglasan.

Pročitajte i  Pomolimo se za zdravlje i sreću molitvom Svetom Vasiliju Ostroškom

U zakonu kojim je rođendan Nikole Tesle postao praznik u Ontariju eksplicitno se navodi da je Tesla „srpsko-američki pronalazač i inženjer“.

U zakonu se podseća da su Teslini patenti bili osnov za gradnju prve svetske hidroelektrane na reci Nijagari, te da su nakon samo 25 godina sva naseljena mesta u Južnom Ontariju imala pristup električnoj energiji.

Pročitajte i  Srbi puštaju narodnjake i vode ljubav na terasi: Evo šta o nama kažu Rusi koji su se nedavno doselili

U saopštenju se kaže i da je proglašenje Dana Nikole Tesle u Ontariju je veliki uspeh za srpsku dijasporu u Kanadi, koja je najbrojnija upravo u toj provinciji, jer se na ovaj način podiže ugled srpske zajednice na tom prostoru.

Generalni konzul Republike Srbije u Torontu Vasilije Petković zahvalio je poslaniku u ontarijskom Parlamentu Tomu Rakočeviću na inicijativi, kao i provincijskom Parlamentu Ontarija na brzo sprovednom postupku usvajanja predloga Zakona.

Pročitajte i  Mediji iz bivše SFRJ gosti Turističke organizacije Srbije

Generalni konzulat Republike Srbije u Torontu je svojim aktivnostima pomogao u realizaciji projekta proglašenja Dana Nikole Tesle na nivou Ontarija.

Izvor: N1

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime