Величанствено ПРИЗНАЊЕ! Рођендан Николе Тесле проглашен за ПРАЗНИК

0
576
Фото: Куд Никола Тесла

Представница краљице Елизабете и заменица канадског гувернера за провинцију Онтарио Елизабет Доудсвел потписала је Закон о проглашењу 10. јула за Дан Николе Тесле, чиме је он ступио на снагу, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Србије.

Kако се даље стоји у саопштењу, најзаслужнији за овај изузетно значајан догађај је члан провинцијског Парламента Онтарија из редова Нове демократске партије Том Ракочевић, на чију је иницијативу закон изгласан.

Pročitajte i  Прича о првом српском вампиру: Милован Глишић оставио је најпотпуније сведочанство о Сави Савановићу, особи која је заиста постојала

У закону којим је рођендан Николе Тесле постао празник у Онтарију експлицитно се наводи да је Тесла „српско-амерички проналазач и инжењер“.

У закону се подсећа да су Теслини патенти били основ за градњу прве светске хидроелектране на реци Нијагари, те да су након само 25 година сва насељена места у Јужном Онтарију имала приступ електричној енергији.

Pročitajte i  Потресна слика тате роде са младунцима којима је мама умрла кружи интернетом: Оно што су добри људи учинили је права лекција из хуманости

У саопштењу се каже и да је проглашење Дана Николе Тесле у Онтарију је велики успех за српску дијаспору у Kанади, која је најбројнија управо у тој провинцији, јер се на овај начин подиже углед српске заједнице на том простору.

Генерални конзул Републике Србије у Торонту Василије Петковић захвалио је посланику у онтаријском Парламенту Тому Ракочевићу на иницијативи, као и провинцијском Парламенту Онтарија на брзо спроведном поступку усвајања предлога Закона.

Pročitajte i  Старински рецепт за слатко од вишања: Пратите само корак по корак и биће без грешке

Генерални конзулат Републике Србије у Торонту је својим активностима помогао у реализацији пројекта проглашења Дана Николе Тесле на нивоу Онтарија.

Извор: Н1

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име