Веровања на Ђурђевдан: Погледајте у НЕБО! Ако видите облаке – боље је да преспавате годину

0
5214

Једна од највећих крсних слава у Србији – Ђурђевдан представља и хришћански и народни празник који се прославља 6. маја (23. априла по старом календару), чиме се обележава успомене на Светог Георгија и његово погубљење које се десило 23. априла 303. године.

Ђурђевдан је празник са много обичаја, магијских радњи за заштиту, здравље и плодност, које се тог дана обављају. Обичаји и веровања српског народа везана за Ђурђевдан су у народу свакако постојали и пре него што смо примили хришћанство. Свети Ђорђе је својим празником свакако заузео место старог српског божанства плодности Јарила и његовог празника.

Pročitajte i  Ивањдански колач: Старински слаткиш са кајсијама који се обавезно прави на овај празник

Овај празник сматра се за границу између зиме и лета, празник везан за здравље укућана, удају и женидбу младих из куће, плодност стоке и добре усеве. За мало који празник код Срба је везано толико обичаја и веровања, па и магијских радњи.

Веровало се да ако је на Ђурђевдан ведро – „да ће бити плодна година“, а ако на овај празник и сутрадан буде падала киша – „да ће лето бити сушно“. Каже се у Србији да колико недеља пре Ђурђевдана загрми, толико ће бити товара жита те године.

Pročitajte i  У Милице дуге трепавице: Пожељне особине које су некада красиле девојку Српкињу
Фото: RHMZ PRINTSCREEN

Опанак, Курир

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име