SPC i njeni vernici danas obeležavaju Vidovdan, praznik posvećen Svetom mučeniku Knezu Lazaru i Svetim srpskim mučenicima nastradalim u Kosovskom boju.

Vidovdan je obeležen crvenim slovom u crkvenom kalendaru i praznuje se svake godine u isto vreme- 28. juna.

Vidovdan spada u najveće srpske praznike, budući da se niz istorijskih događaja koji je preokrenuo istoriju srpskog naroda upravo dogodio na ovaj dan.

Od svih događaja koji su se zbili na ovaj dan jedan od najznačajnijih je boj na Kosovu i pogibija slavnog srpskog kneza Lazara i njegovih junaka. To je, ujedno, bio i propast srpskog carstva.

Pročitajte i  Sutra je Ognjena Marija: Prema narodnom verovanju, ko prekrši volju Božju biće kažnjen ognjem

Lazar Hrebeljanović bio je jedan od plemića cara Dušana, koji se posle smrti Dušanovog sina, Stefana Uroša proglasio za “gospodara svih Srba”, a patrijarh Jevrem krunisao ga je za cara.

Car Lazar vladao je od 1371. do 1389. godine. Bio je veliki zadužbinar i obnovitelj srpskih manastira. Njemu se pripisuju i zasluge skidanja anateme sa srpske crkve. Navodno, on je poslao patrijarha Isajiu u Carigrad sa molbom da skine anatemu sa srpskog naroda.

Pročitajte i  Umrla je za Hrista sa samo 15 godina: Evo ko je bila svetiteljka koje se svi plaše!

Obnovio je manastir Hilandar i Gornjak, a pripisuju mu se i mnogobrojna ktitorstva. Njegova zadužbina je manastir Ravanica.

Car Lazar poginuo je u Kososvskom boju, braneći Srbiju od najezde Turaka. Istoprija ga pamti kao vladara koji je izabrao nebeski život, naspram zemaljskog.
Nakon Kosovskog boja telo cara Lazara sahranjeno je u Prištini, a zatim preneto u njegovu zadužbinu – manastir Ravanicu kod Ćuprije.

Prilokom seobe Srba, narod je sa sobom nosio i njegove svete mošti i sklonio ih u manastir Ravanicu na Fruškoj gori. Za vreme Drugog svetskog rata 1942. godine telo mu je preneto u Beograd, odakle je 1988. godine premešteno ponovo na Kosovo u manastir Gračanicu. Odatle je 1989. godine preneto u Lazarevu zadužbinu manastir Ravanicu kod Ćuprije, gde i danas počiva.

Pročitajte i  Sutra slavimo Svetog Kozmu i Damjana: Noćas u ponoć izgovorite ovu molitvu za ZDRAVLjE NAJMILIJIH

Na ikoni knez Lazar se predstavlja u carskoj odori, u levoj ruci drži svoju odsečenu glavu, kao simbol mučeničke smrti, a u desnoj krst.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime