Према народним веровањима ово су проверени српски ритуали за мир, хармонију, благостање и терање баксуза

0
4351

Напомена: Овај текст има за циљ да прикаже једну појаву у нашем друштву, која постоји одвајкада и није никакво позивање, нити подржавање магијских радњи и враџбина било које врсте. Уколико имате неке недоумице у вези са овом темом, обратите се вашем парохијском свештенику или неком другом црквеном лицу. 

На нашим просторима људи често верују да ће им бајалице гарантовати бољитак сваке врсте, па радо прибегавају овим ритуалима. Изводе их у складу са древним веровањима да је могуће призвати позитивну енергију и усмерити је у одговарајућем правцу. Неки овакве обреде једноставно називају „призивањем среће“. У том смислу постоје ритуали које треба испоштовати по тачно утврђеном редоследу и уз помоћ „магичних речи“.

 

Врачање се изводи по тачно утврђеном реду уз изговарање бајалице
Врачање се изводи по тачно утврђеном реду уз изговарање бајалице

Ево неких од најпознатијих обреда специјално припремљених за одређену сврху:

За мир и срећу у кући

У стаклену чинију сипати литар изворске воде или кишнице. Око чиније посути лишће лаванде и беле латице руже, па формирати круг. Две плаве свеће поставити северно и јужно од чиније, а две беле свеће у правцу исток – запад. Запалити их и изговарати следеће: “Нека светлост обасја овај дом и благослови све у њему. Он је сада место мира и спокоја за сваког ко у њега уђе. Мој дом доноси срећу, радост и враћа осмех на лице. У њему нема места за зло, а ономе ко га донесе, уништиће лош наум и претворити га у радост”.

Ако испоштујете наведене тачке једну, по једну, обезбедићете мир и позитивну енергију вашем дому.

Прочитајте и: Француски писац Виктор Иго подигао је глас против страдања Срба кад нико није хтео- Убијају један народ, а сведок је цео свет који ништа не предузима

Призивање новца

Следећи ритуал се изводи у ноћи младог месеца. Помешати прах цимета и мушкатног орашчића и упалити зелену свећу. Мешати прах сребрном кашичицом, мислити на новац и изговарати следеће: “Чаробни прах ми доноси срећу, јер имам све што ми је потребно. Новац ми долази лако и трошим га са задовољством. Нека паре не долазе кроз смрт, нити нечију несрећу, него кроз радост и весеље, за добробит свих. Нека тако буде.”

Прочитајте и: Први српски владар о коме постоје писани извори: Kнез Вишеслав припадао је првој српској династији Властимировића која је Србе довела на Балкан, али НЕ са Kарпата, већ….

Затим истовремено бацати три новчића у ваздух све док се не добије комбинација две главе и писмо. Потом новчиће уваљати у припремљени прах од зачина и увити у фолију.

Да би обред био испоштован до краја, ове новчиће је потребно да носите у новчанику.

Врачање може да призове срећу и мир, али и да отера баксуз. Бајалице
Врачање може да призове срећу и мир, али и да отера баксуз

Терање баксуза

Који год малер вас потерао, отераћете га на следећи начин. Узети белу, розе, плаву и наранџасту свећу. Премазати их уљем од лаванде и палити следећим редом:
– Бела (и изговорити: “Ова светлост представља мене”)
– Плава (и рећи: “Ова светлост умањује лошу срећу“)
– Наранџаста (уз речи: “Ова светлост ми доноси сва добра у живот”)
– Розе (реците: “Ова светлост представља позитивну енергију која убрзава промене”).

Прочитајте и: Сукоб српског мајора и енглеског новинара:: Истинита прича о томе како је Србин ишамарао Винстона Черчила

Када су све свеће упаљене потребно је изговорити следећу бајалицу: “Отвореног срца радујем се свакој промени, сваком добру што улази у мој живот. Срећан сам јер ми је живот пун радости и сваки дан сам безбрижан и насмејан.“

Ова бајалица делује искључиво у ноћи пуног месеца и гарантује вам отклањање малера било које врсте.

Извор: Опанак

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име