Самса је традиционална пита врањског краја, спрема се готово у свакој кући и то само у Врању и околини. Свака Врањанка је спрема на свој начин иако су три главна састојка опште позната – бели лук, коре и кисело млеко.

samsa

Према казивању старих Врањанаца самса се спремала у њиховим домовима од давнина. Постоји казивање Врањанаца да млада девојка не може да се уда, ако не зна да прави самсу.

Pročitajte i  Мирослав Мика Антић: "У сваком септембру има нечег налик на тихе растанке..."

Иначе, сама реч “самса”, потиче од персијске речи „самоса“, што значи троугао. Верује се да је самса настала у централној Азији и представља трогуласто, пржено или печено, пуњено тесто. Такође, и у Турској се изговара “самса”. С обзиром да је врањска кухиња настајала под утицајем оријента, турска кухиња утицала је да ова пита остане заступљена у овим крајевима до данашњих дана.

Занимљиво је да се самса нашла на менију многих градских ресторана који негују традиционалну кухињу, неке варијације ове пите се могу наћи и у појединим пекарама, али ипак најзаступљенија је на домаћим трпезама.

Pročitajte i  Пилав по бакином рецепту: Најздравији ручак за ЦЕЛУ породицу!

Врањске домаћице радо спремају ову питу, а она је саставни део не само празничних већ и свакодневних гозби.

Због начина живота данас је самса добила свој “инстант” облик и најчешће се спрема са готовим корама.

samsa

Рецепт је следећи:

3 јајета умутити са чашом јогурта и шољицом уља.
Издвојити 3 коре из паковања. Сваку кору мазати смесом, а на трећу измрвити сир преко премаза.

Pročitajte i  Због лепе Пироћанке, попове кћери, Стеван Сремац заувек је остао нежења: Неузвраћена љубав српског писца осудила на самоћу

Увити у ролат и исећи на парчиће пре печења. Након што се коре увију пита треба да одстоји 20 минута пре него што се стави у пећницу.

Кад пита порумени премазати је помешаним киселим млеком и белим луком. Након тога вратити у рерну и пећи још десетак минута.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име