Гаранција квалитета: Козји производи који се праве од 100 одсто козјег млека

0
2457

Многи произвођачи кравље млеко мешају с козјим и производ продају по нижим ценама, чиме нама који правимо 100 одсто козји сир урушавају посао, истиче Бранислав Милић, технолог у компанији “Беокапра”
Према писању Курира, скривање истине да је већина козјих сирева на српском тржишту направљена од крављег млека са собом носи велику опасност по здравље људи. То може довести до фаталних последица по оне који су алергични на протеине из крављег млека, а стручна јавност је апеловала на произвођаче да јасно на етикети, уз назив козји сир, назначе колико је процената он заиста козји, као и да не доводе више грађане у заблуду и опасност скривајући те податке ситно исписане на декларацији. По правилнику о квалитету млека и стартер култура, дозвољава се да буде 49 одсто крављег млека, које је и два и по пута јефтиније од козјег, па произвођачи то масовно користе како би остварили што већи профит, не обраћајући пажњу на могуће веома штетне ефекте.
Ипак, није све тако црно. Изузетно светао пример је компанија “Беокапра” из Кукујеваца код Шида, која производи 100 одсто козји сир. У проценат. Бранислав Милић, технолог у млекари ове чувене српске фирме, наглашава да они гарантују за квалитет комплетног асортимана, јер посебну бригу воде о томе да купци буду задовољни и да у потпуности искористе све бенефите по здравље које доносе производи њиховог бренда “Козари” направљени стопроцентно од козјег млека.

Савремена млекара компаније “Беокапра”

У пракси сам сусретао доста нелојалне конкуренције која кравље млеко меша с козјим, а то не декларише и продаје сир као да је 100 одсто од козјег млека. Ми као велика фабрика која прерађује млеко и ради с великим системима имамо веће трошкове него они. Козје млеко је технолошки захтевније за прераду од крављег и кад се све то сабере, нас то много скупље кошта у односу на оне који додају кравље млеко. На тај начин они имају могућност да тај “козји” сир продају по нижој цени и тиме нама смањују продају – истиче Милић.
Он наглашава да у производима компаније “Беокапра” нема ни адитива ни конзераванса.

Проиводи бренда Козари праве се од 100 одсто козјег млека

– Као технолог, гарантујем да су производи бренда “Козари” млекаре “Беоцапра” 100 одсто од козјег млека, што анализе могу и да докажу. Месечно прерадимо 75.000 литара козјег млека. Производимо козји крем-сир, меки козји сир у саламури, полутврди козји сир у саламури и неколико типова екстра масних козјих сирова с племенитим плеснима, по чему смо јединствени на овом подручју. Радимо и јогурт од козјег млека, пробиотски напитак од козјег млека и сурутку, која је биолошки највреднија – наводи Милић и додаје да компанија “Беокапра” извози своје производе у Русију, Црну Гору и БиХ.

Прочитајте и : Козје млеко као лек, када чујете шта све лечи само ћете њега пити

Ово су предности производа од козјег млека:

– има највећу сличност с мајчиним млеком
– јача имунитет
– лечи бронхитис и алергије
– смањује ризик за настанак карцинома плућа
– спречава појаву високог крвног притиска и атеросклерозе
– побољшава крвну слику
– утиче на квалитет коже, косе и ноктију
– могу га пити дијабетичари

Козји сир:
– снижава ниво холестерола у крви
– има антиканцерогено дејство
– побољшава варење
– има добар утицај на мишиће и кости
– унапређује рад бубрега и јетре

Сурутка од козјег млека:
– снижава крвни притисак
– пречишћава организам и добра је за мршављење
– помаже код затвора
– препоручује се код дерматитиса, екцема, псоријазе, кожних алергија…
– погодна је за особе које свакодневно пију лекове

Прочитајте и: Врхунски козји сиреви са фарме у сремском селу Кукујевци

Извор, фото: Курир

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име