Готове за мање од сат времена: Запеченим сармицама од зеља нико не може да одоли!

0
497
Фото: Јутјуб/принтскрин

Сармице од зеља на многим свечаностима убедљиво су омиљено пређело. Уколико желите да угостите некога посебног, припремите их у рерни и послужите с кисели млеком.

Оно на шта треба да обратите посебну пажњу је да узмете дубљи плех, одговарајуће величине и да га подмажете уљем пр него што почнете да печете.

Састојци:

2 веће везе зеља

1 кашичица соли

1 кашичица белог сирћета

2 л воде

За фил:

1/2 кг мешаног млевеног меса

2 средње главице црног лука

1 чен белог лука

2 кашичице сувог биљног зачина

1 кашичица млевеног бибера

150 г пиринча

1 кашика алеве паприке

100 мл уља

2 средње шаргарепе

За запршку:

50 мл уља

1 кашика брашна

2 кашичице алеве паприке

Pročitajte i  Бурна историја у Музеју Срема: Слика „Сеоба Срба“ поносно је красила домове сремских грађанских породица

400 мл воде

суви биљни зачин

Фил:

На загрејаном уљу ставити ситно исецкани црни лук, бели лук и шаргарепу. Динстати, око, 1-2 минута, па додати млевено месо (мешавина свињског и јунећег). Месо, са варјачом, добро уситнити и посути га са бибером и сувим биљним зачином. Промешати и динстати док месо не буде полупржено. Ако треба доливати по мало воде. Kада се месо упржило додати алеву паприку, промешати и убацити, добро опран, пиринач. Све сјединити и оставити да се охлади.

Узети, дубљи, плех, одговарајуће величине и подмазати га уљем. За завијање сармица од зеља најлакше је то урадити на дасци за сечење хлеба (зато што су јако мекани, па је незгодно завијати их у руци, као и иначе што се ради). Значи, ставити лист зеља на даску, на средини листа ставити две кашике фила, па прво преклопити леву и десну страну, преко фила, затим пребацити предњи део листа преко фила и умотати сармицу. Умотане сармице поређати у подмазани плех.

Pročitajte i  Славимо Свету Тројицу: Следе ТРИ ДАНА строгих правила, ево шта треба да урадите!

Рерну укључити, да се загреје, на 200 степени.

Запршка:

У загрејано уље ставити брашно и пропржити да брашно пожути. Додати алеву паприку, промешати, па налити врелом водом. Прокувати да се састојци сједине. Додати суви биљни зачин, по укусу.

Са припремљеном запршком прелити поређане сармице у плеху. Прекрити их алуминијумском фолијом и ставити да се пеку, у загрејаној рерни. Kада течност у рерни, проври смањити температуру на 180 степени и крчкати један сат. Извадити и послужити са киселим млеком.

Pročitajte i  Славимо преподобног Јустина Ћелијског: На његовом гробу догађају се бројна чуда и исцељења

Припрема:

Листове зеља опрати и скинути задебљани део. У већу, дубљу, шерпу ставити воду, со и сирће, па ставити да проври. У проврелу воду “провлачити” по један лист зеља, само да, мало, омекша. Никако не стављати по више листова, јер јако брзо омекшају, па могу да се распадну.

Попарене листове вадити у ванглицу, са хладном водом. Kада се заврши цео поступак потапања листова ставити их у цедиљку да се оцеде.

Извор: Рецепти.рс

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име