Данас су Младенци: Празник препун обичаја за срећан и дуговечан брак

0
4503

Младенци празник који има много обичаја у српском народу.

Младенци празник обележавају млади који су у првој години брака.
На овај дан жене устају рано и месе четрдесет колачића, који се називају младенчићи, и симболизују дуг, срећан и сладак живот.

Младенчићи се премазују медом, домаћице их нуде деци и свима који дођу у кућу пре подне.

На тај дан младенци у свој дом примају госте, који им доносе поклоне, а младе домаћице показују своје умеће и спретност.На овај дан се прослављају Младенци, јер су страдалници били младићи, па је тај дан повезан са прастарим обичајем даривања младих брачних парова, оних који су се венчали од претходних Младенаца до тада.Овај дан је посвећен њима и због венаца којима су мученици овенчани (венчани) љубављу Христовом. Јер и на венчањима (овенчањима) у цркви, на главе младих супружника (младенаца), се стављају венци, који имају троструку симболику: венци царски-сваки је човек цар у свом микрокосмосу, својој кући; венци мученички, јер у браку треба подносити жртве; и венци бесмртне славе у Царству Христовом.Овим се указује на то да супружници треба да буду један другом верни, као што су севастијски младенци били верни Христу и да ту верност и љубав никакво искушење не може и не сме да савлада.

Pročitajte i  "Ти ме упути, СРПСКОГ ђака... " Молитва из читанке Краљевине Црне Горе из 1906. године данас подиже велику прашину

Посећивање младенаца и доношење поклона, обичај је модерних дана, који је настао у граду, али га је и село веома брзо прихватило. Сматра се да би на Младенце требало да дођу сви они који су били на свадби, али ипак тог дана у госте долази само најужа породица и пријатељи.Младенци увек падају у време поста, тако да и храна која се спрема тога дана мора бити посна због здравља и напретка деце младих супружника.

Pročitajte i  Тајни живот Бобија Фишера у Бањи Кањижа: Мајстор шаха у Србији је нашао место за одмор и рехабилитацију

Младенци су, иначе, посвећени успомени на страдање Светих четрдесет војника, који су 320. године, за време цара Ликинија прешли у хришћанство, упркос изричитој царевој забрани. Овај празник је у црквеном календару обележен црним словом.
Зато, не би требало радити у пољу, али ни кућне послове. Једино је дозвољено и оправдано да млада спреми колачиће “Младенчиће” за здравље, срећу и љубав.

Pročitajte i  Трик за НАЈБРЖЕ љуштење печених паприка: Скратите себи муке и уштедите време

Колачићи могу бити кружног облика, али и у облику ножа, маказа, сабље, овце, пилета. Старији тврде да пре Младенаца није добро јести ништа што је изникло после нове године. На Младенце је добро јести мед, кувану коприву и зеље да би се очистила крв. Посећивање младенаца уз обавезно ношење поклона је, такође, обичај.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име