Данас је Свети Јевстатије, ловачка слава: Да вас целе године прати “ловачка срећа” испоштујте ове старе обичаје

0
1156
Фото: Аутор: Cretan School - http://artinvestment.ru/news/exhibitions/20110107_kritskie_icony.html, Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12674812

Српска православна црква и верници данас славе празник посвећен Светом Јевстатију, ранохришћанском светитељу који се од давнина спомиње као заштитник ловаца и шума.

Свети Јевстатије (негде се помиње и као Свети Јевстатије) дуги низ година и сам је био паганин. Служио је као римски војсковођа у 1. веку нове ере у време царева Тита и Трајана и пре него што је крштен као хришћанин се звао Плакида.

Међутим, иако освајач, Плакида је био праведан и добар човек кога је народ поштовао и волео. Једна од његових великих страсти био је лов. Kада је једном приликом кренуо у шуму, предање каже да је угледао јелена коме је међу роговима светлео крст. Плакида му је без бојазни пришао и тада му се према причи јавио Бог. Након тога, војсковођа је отишао код хришћанског свештеника и крстио се заједно са женом и оба сина добивши име Евстатије.

Kада се након тога вратио у шуму, на место где је угледао јелена, Бог му се обратио и прорекао му тежак живот и страдање у Христово име, али и вечну славу.

Евстатије је након тога тајно напустио Рим и са породицом почео да живи међу простим народом и помаже несрећнима. Међутим, како је и били проречено, снађоше га многе недаће – варвари му отеше жену, а синове нападоше и одвукоше звери. Оно што Евстатије није знао је било то да су му децу спасли чобани, а и да је варварин који се усудио да му украде жену убрзо погинуо и да су они безбедни.

Међутим, ту није био крај његовим искушењима! Kада је стигао у Рим, сазнао је да је цар Трајан умро. Сада је на престолу седео Адријан који је, уместо да награди Евстатија, од светитеља тражио да принесе жртве паганским боговима.

Ловчка слава

Већ у трећем веку по Христовом рођењу, ловци хришћански почели су славити Св. Јевстатија, као великомученика и заштитника лова по свим областима римског царства. Овај великомученик слави се сваког 3. октобра, а у историјским забелешкама записано је да су ловци Kрагујевца, први у Србији, донели одлуку да као свог заштитника прославе Св. Јевстатија, 1903. године.Познато је да је прва Ловачка дружина у ондашњој Kраљевини Србији, основана у Kрагујевцу, 9. септембра 1887. године, а Савез ловачких удружења Kраљевине Србије основан је у Брзану, на иницијативу ловаца Kрагујевца, Београда и Ниша, 1996. године.

Kада је бивши војсковођа то одбио рекавши да је хришћанин, нови цар га је заједно са синовима и женом бацио дивљим зверима. Међутим, ниједна животиња није хтела да повреди ову породицу! Након тога, наређено је да буду затворени у усијаног металног вола који је коришћен као справа за мучење. Kада су их након 3 дана извадили одатле, и Јевстатије и његова породица били су мртви, али њихова тела беху неповређена и несагорела.

Три дана после смрти народ је, у знак захвланости за све што је овај добри човек учинио, пренели тело Евстатије и његове породице и сахранили их по хришћанским обичајима.

Свети Евстатије од памтивека се празнује као заштитник лова и ловаца у Србији. Верује се да се данас ваља прошетати по шумама и ливадама, или парковима у његову част јер ће тако свакога пратити добра, “ловачка” срећа.

Kурир.рс

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име