Сретењски устав: На данашњи дан донет је закон који је ограничавао државну власт и штитио грађане

0
1110

Сретењски устав донет је на данашњи дан 15. фебруара 1835. године у Kрагујевцу. Због апсолутизма владавине кнеза Милоша Обреновића почеле су да се подижу многе буне којима је намера била да ограниче апсолутизам кнеза Милоша.

Прави успех на том пољу имала је Милетина буна из јануара 1835. године.

Званично, у том периоду, Србија се није водила као самостална држава, мада је имала извесни степен аутономије који је добијен Хатишерифом 1830. године. И поред те ограничености, кнез Милош је свим снагама покушавао да Србију представи као самосталну државу. То потврђује и одлука да се коначно донесе Устав, на које су имале право само независне државе.

Pročitajte i  Рецепт за домаћи кестен пире: Здрава, јесења посластица готова за час

Сретењски устав је написао Димитрије Давидовић по угледу на уставе у већим европским државама, чиме је био ограничен апсолутизам монарха, створена је парламентарна монархија. У Сретењском уставу се по први пут говори о зажтити права грађана, регулишу се обавезе владара и чиновника и власт се дели на законодавну, извршну и судску.

Сретењски устав садржао је и одредедбе о Народној скупштини и општенародним правима Србина. Дефинише се и питање пореза, који је, након доношења Устава могао бити повећан само једном годишње и то искључиво уз сагласност грађана.

Pročitajte i  Песма Милене Павловић Барили коју је написала са само 7 година: Није ни слутила да је у њој предвидела своју тужну судбину

Уведено је и право приватне својине, и то први пут код нас. Сретењски устав је прописивао и једнакост грађана пред законом. Нико више није могао да буде ухапшен дуже од 3 дана, а да се не зна разлог хапшења, нити је без разлога смео да се спроведе поступак против неког грађана.

Димитрије Давидовић, који је начинио први наш устав, био је и оснивач првих “Новина српских”, у којима је често објављивао текстове у којима је оштро критиковао власт и због тога је долазио у сукоб са Милошем Обреновићем. Због таквог односа са владаром Димитрије је био смењен са уредничког места у новинама.

Pročitajte i  Ишлери на старински начин: Ред кекса, ред фила... Омиљени рецепт за колаче из детињатва

И поред тога што је био водећи српски интелектуалац тога времена, Димитрије Давидовић је умро у највећој беди у Смедереву, а о његовој смрти није била написана нити објављена ниједна реч.

Иако је Сретењским уставом било прописано да законодавна и извршна власт припада како владару, тако и државном савету, Милош се потрудо да задржи примат за себе.

Поводом прокламовања Устава у Kрагујевцу, који је тада бројао само 2000 становника, била је приређена и прва светковина.

Опанак

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име