Да ли је пред Богом важнији мушкарац или жена? Владика Григорије дао одговор који се неће свима допасти

0
794
Фото: Јутјуб/принтскрин

Владика Григорије, епископ диселдорфски и целе Немачке, неретко верницима одговара на вечита питања из православља путем друштвених мрежа, те даје одговоре на највеће недоумице о нашој вери.

Владика је овај пут дао јасан одговор на питање о равноправности жена и мушкараца у цркви. Он недвосмислено каже да су мушкарац и жена једнаки пред Богом.

– Нико није у предности и знам да се некима можда овај одговор неће свидети. Неједнакост пред Богом није могућа. Знам да ова дискриминација према женама има своје порекло у историји, друштву, па и у цркви. Морају и јесу равноправни пред Богом – рекао је Григорије.

Pročitajte i  Поучна прича: Пре него што некога осудиш, сети се да не знаш којим путевима је та особа прошла

– Знам да ће се многи од вас запитати зашто се – ако су већ жене и мушкарци равноправни у цркви – жене не рукополажу у свештенички чин?

Бити хришћанин значи припадати, како апостол Петар каже, царском или светом свештенству, које приноси жртве духовне кроз Исуса Христа (1 Пт 2.9; 5).

Pročitajte i  Обичаји на Аранђеловдан: Веровање каже да овај анђео силази међу људе ОВАКО ЋЕТЕ ГА ПРЕПОЗНАТИ

Другим речима, овај свештенички чин имају сви чланови цркве, сви крштени, не само они који су рукоположени за нарочито службу, а које данас грешком искључиво зовемо свештеницима.

И те како сам свестан да су жене вековима уназад биле обесправљене, али пред Господом – и то је важно да чују сви они који мисле супротно – жене стоје у истој равни с мушкарцима – написао је владика на објави испод Инстаграм снимка.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име