Da se ovaj brak realizovao srpska istorija bi danas bila drugačija: Kralj Milan zatražio je ruku ove princeze za svog sina Aleksandra, međutim…

0
5319

Kralj Milan Obrenović ugovorio je svom sinu Aleksandru Obrenoviću brak sa nemačkom princezom Aleksandrom Šamburg Lipe, i to bez njegovog znanja. Da se ovaj brak realizovao, kako mnogi smatraju, istorija Srbije izgledala bi potpuno drugačije. Evo i zašto.

Princeza Aleksandra Šamburg Lipe je bila najmlađe dete princa Vilijama Šamburg-Lipea i princeze Bathildis. Ovaj kraljevski par je imao ukupno osmoro dece.

aleksandra šamburg lipe

Princeza je rođena u Ratboritzu 9. januara 1879. godine. Ostala je upamćena i po tome što je bilo planirano da se uda za srpskog kralja Aleksandra Obrenovića.

Pročitajte i  Najlepše poruke za Badnji dan: Čestitajte Badnje jutro, Badnji dan i Badnje veče na originalan i poseban način!

Njegov otac Milan Obrenović je bez Aleksandrovog znanja ugovorio brak svog sina sa ovom nemačkom princezom.

Vlade Nemačke i Austrije su obećale Srbiji miraz od milion dolara, jer bi kralj nakon braka sa nemačkom princezom potpisao vojni ugovor kojim bi Srbija pristupila Trojnoj alijansi.

Pod izgovorom da treba da pregovara sa zapadnim dvorom oko njegove ženidbe sa princezom Šamburg Lipe, Aleksandar šalje svog oca u Karlsbad, a predsednika vlade dr Vladana Đorđevića u Marijensbad da potpiše neke ugovore sa Austro-Ugarskom.

Pročitajte i  Recept za lenju pitu na starinski način: Najslađa poslastica iz bakine kuhinje

Čim je otklonio ove protivnike, mogao je na miru da objavi veridbu sa Dragom Mašin, sa kojom se kasnije i venčao.

kingalexanderiobrenovicofserbiaandqueendragaca.1900-830x0

Uzimajući u obzir kako se njihova priča kasnije završila i kako se tok srpske istorije promenio, mnogi komentarišu da bi sve bilo drugačije da se srpski kralj oženio nemačkom princezom Aleksandrom.

Pročitajte i  Oko ovog srpskog sela OTIMALE su se velike SILE: Jedino je bilo ucrtano na mapi sveta

Verovatno bi doživeo duboku starost i njegova dinastija se ne bi ugasila, pošto bi sa princezom sigurno imao decu.

Drugi smatraju da je Aleksandra ipak bila srećna što je uspela da izbegne ugovoren brak.

Princeza Aleksandra je umrla 5. januara 1949. godine, a prema dospupnim podacima nikada se nije udavala.
Telegraf

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime