Да се овај брак реализовао српска историја би данас била другачија: Краљ Милан затражио је руку ове принцезе за свог сина Александра, међутим…

0
5969

Краљ Милан Обреновић уговорио је свом сину Александру Обреновићу брак са немачком принцезом Александром Шамбург Липе, и то без његовог знања. Да се овај брак реализовао, како многи сматрају, историја Србије изгледала би потпуно другачије. Ево и зашто.

Принцеза Александра Шамбург Липе је била најмлађе дете принца Вилијама Шамбург-Липеа и принцезе Батхилдис. Овај краљевски пар је имао укупно осморо деце.

александра шамбург липе

Принцеза је рођена у Ратборитзу 9. јануара 1879. године. Остала је упамћена и по томе што је било планирано да се уда за српског краља Александра Обреновића.

Pročitajte i  Мудре речи оца Серафима Петковића: Брига је молитва за оно што нећемо!

Његов отац Милан Обреновић је без Александровог знања уговорио брак свог сина са овом немачком принцезом.

Владе Немачке и Аустрије су обећале Србији мираз од милион долара, јер би краљ након брака са немачком принцезом потписао војни уговор којим би Србија приступила Тројној алијанси.

Под изговором да треба да преговара са западним двором око његове женидбе са принцезом Шамбург Липе, Александар шаље свог оца у Карлсбад, а председника владе др Владана Ђорђевића у Маријенсбад да потпише неке уговоре са Аустро-Угарском.

Pročitajte i  Први Србин који је био ЗВЕЗДА европског и светског филма: Говорио је 5 језика, а писао је искључиво ЋИРИЛИЦОМ

Чим је отклонио ове противнике, могао је на миру да објави веридбу са Драгом Машин, са којом се касније и венчао.

kingalexanderiobrenovicofserbiaandqueendragaca.1900-830x0

Узимајући у обзир како се њихова прича касније завршила и како се ток српске историје променио, многи коментаришу да би све било другачије да се српски краљ оженио немачком принцезом Александром.

Pročitajte i  Владика Григорије открио шта мисли о хороскопу и онима који у њега верују: Заборавњају на једно!

Вероватно би доживео дубоку старост и његова династија се не би угасила, пошто би са принцезом сигурно имао децу.

Други сматрају да је Александра ипак била срећна што је успела да избегне уговорен брак.

Принцеза Александра је умрла 5. јануара 1949. године, а према доспупним подацима никада се није удавала.
Телеграф

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име