До недавно је живела само у ЛОВАЧКИМ ПРИЧАМА: Откривен ЗЛАТНИ ВИВАК нова врста птице у Србији

0
1336
Фото: Друштво за заштиту и проучавање птица Србије

У мају и јуну ове године истраживачи из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије наставили су праћење птица на подручју Сјеничко-пештерске висоравни. Током последњег боравка откривена је нова врста птице за подручје Србије – азијски златни вивак, а по први пут је током гнездилишне сезоне у Србији потврђено присуство малог барског петлића.

Сјеничко-пештерска висораван највеће је крашко поље у Србији. Kрасе га непрегледна поља пашњака и ливада на којима тренутно пасе око 100.000 грла оваца, говеда и коња. Подручје има специфичну климу коју одликују снежни и изузетно хладни зимски месеци, због чега га називају “српски Сибир”.

Pročitajte i  Данас је Спасовдан, дан који доноси СРЕЋУ: Све планове које имате обавезно започните!

Приликом обиласка акумулационог језера између села Kарајукића Бунари и Браћак истраживачи су 15. јуна забележили нову врсту птице за Србију – азијског златног вивка (Плувиалис фулва). Одрасла птица фотографисана је док се одмарала на травнатој обали језера. Свега два дана раније на истом језеру откривене су две територије малог барског петлића (Запорниа пусилла), што је први случај бележења ова врсте током гнездилишне сезоне у Србији.

Азијски златни вивак насељава далеке пределе тундри у источној Азији и Аљасци. Светска популација је у опадању, а процењује се на 190–250.000 хиљада јединки. У Европи је врло редак посетилац, а основни разлог је то што се зимовалишта налазе дуж приобаља Тихог и Индијског океана.

Pročitajte i  Икона Богородице Пећке: Учинила је многа чуда у граду Пећи, ношена је у литији кроз град и од куће до куће домаћина

Мали барски петлић је мистериозна мочварна кока величине чворка која до сада није потврђена као гнездарица Србије, пре свега због начина живота и специфичних станишта која насељава. Врста је углавном активна ноћу и оглашава се веома слично жабама у великим травнатим мочварама. Присуство малог барског петлића у Србији са сигурношћу је поврђено тек 2018. иако је до тада више пута наводно бележен, углавном у Војводини.

Истраживања птица Пештера Друштво за заштиту и проучавање птица Србије ове године спроводи у оквиру пројекта “Заштитимо водена станишта Пештера” кога финансира фондација ЕуроНатур из Немачке, уз подршку Туристичке организације Сјенице, стараоца Специјалног резервата природе “Пештерско поље”.

Pročitajte i  Десило се на Острогу: Прича оца Гојка Перовића која ће вас научити како да никог не осуђујете!

Пројекат има за циљ да установи степен угрожавања природних мочварних и тресавских станишта која су под утицајем индустријског ископавања тресета. Значај подручја препознат је и ван граница Србије будући да оно ужива статусе Међународног значајног подручја за птице, Међународно значајног станишта биљака, Одабраног подручја за дневне лептире у Србији, Влажног станишта од међународног значаја (РАМСАР), а део је и ЕМЕРАЛД еколошке мреже Републике Србије.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име