До сада непозната писма краља Милана стигла у Србију: Због ОВОГА уџбенике из историје писаћемо испочетка

0
793

Писма Милана Обреновића, послата сину краљу Александру на почетку 1897. године, донедавно непозната и стручњацима и јавности, стигла су у Музеј Адлигат. Према мишљењу историчара откривају једног другачијег Милана Обреновића – човека са изграђеним државним идејама и јасним политичким погледима на међународну ситуацију.

Милан из Беча пише на француском језику. Говори о важном државном питању – хитној потреби наоружања Србије, али и породичним односима. Противи се саветима краљице Наталије, која је тада била у Србији, да се Александар приближи радикалима и нађе са њима компромис. Упозорава сина на опасности такве сарадње и сугерише му како да преуреди и престроји спољну политику Србије, открива Сузана Рајић, дугогодишњи проучавалац владарске породице Обреновић.

Pročitajte i  Данас би нам једна БАШ ТАКВА требала: Бранислав Нушић маестрално је објаснио чему је служила чувена МАГАРЕЋА КЛУПА

– Ова писма ће променити неке од важних ставова у науци који се односе на сам крај 19. века. До сада смо мислили да су сусрети оца и сина тек из лета 1897. довели до преокрета на унутрашњој политичкој сцени, а сада поуздано можемо знати да је до преокрета фактички дошло већ почетком 1897. – каже историчар проф. др Сузана Рајић.

Pročitajte i  Овако је говорио Бранко Ћопић: Песма која нам свима призове сету и дивне успомене на прву ђачку љубав

Захваљујући књижевнику Милошу Јанковићу, новинарки РТС-а у пензији Стеванки Чешљаров и заменику директора Универзитетске библиотеке “Светозар Марковић” Адаму Софронијевићу, писма су и уз тешкоће путовања у време коронавируса враћена у Србију.

– Договорено је превођење са врсним преводиоцима познатим Милицом Винавер и Милованом Данојлићем Ми планирамо да та писма објавимо у облику једне монографије и да их дигитализујемо – рекао је председник Удружења Адлигат Виктор Лазић.

Адам Софронијевић каже да ће ту прилику набавке ових писама искористити да ураде модел рукописа Kраља Милана, тако да ће убудуће сва његова заоставштина бити аутоматски препозната. Музеј Адлигат чува и штап краља Милана, а у Kутку породице Обреновић је и први познати рукопис кнеза Михаила – доказ да је већ као петогодишњак знао да чита и пише.

Pročitajte i  Почиње Петровски пост: ОВО су правила којих треба да се придржавате!

Осим гардеробног ормана краљице Наталије може се видети и њен тоалетни сто са столицама, поклон Данице Леко стигао такође за време пандемије.

Србија Данас

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име