Drekavac uteruje strah u kosti: Mitološko biće koje i dalje veruje da živi po srpskim selima

0
5928

Drekavac, kako mu samo ime kaže, dobio je naziv po specifičnom zastrašujućem zvuku koji ispušta. On mjauče kao mačka, krešti kao ptica, zavija kao vuk ili ispušta neki sličan zastrašujući zvuk u kombinaciji sa dečjim plačem ili meketanjem jarca. Izuzetno je popularan u mitologiji Južnih Slovena, a Srbi prednjače kada su u pitanju legende i navodni susreti sa ovim bićem.

Pročitajte i: Ispovest srpskog vojnika iz Velikog rata: “Ostala mi je u sećanju jedna strašna slika. Ne sećam se sela u kome smo bili, ali znam da je bio Božić. Božić – a mi iznemogli od gladi…”

Nekada je drekavac bio ništa više do stvorenja nalik babarogi kojim su se plašila mala deca. Postepeno se, po selima, pojavljuju potencijalni očevici koji tvrde da su doživeli bliski kontakt sa ovim stvorenjem.

Pročitajte i: Zašto Dušan Silni nije Sveti- oceubistvo nije glavni razlog

Naša mitologija drekavca tumači kao dušu umrlog, nekrštenog čoveka koja ne može da pronađe mir. Ako je u pitanju duša nekrštenog deteta ona obilazi kuće tražeći dom svojih roditelja. Nekada nastaje od samoubica i onih koji nisu sahranjeni kako običaji nalažu. Nije retka ni verzija prema kojoj su u pitanju duše stradalih vojnika koje izlaze iz groba, svetle u mraku i za sobom vuku svoj beli pokrov kao plašt.

Drekavac je nekada doživljavan slično kao babaroga kojom su plašena mala deca
Drekavac je nekada doživljavan slično kao babaroga kojom su plašena mala deca

Kao duša preminulog, drekavac luta svetom i progoni one koji su mu se zamerili tokom života. Deluje noću jer se plaši dnevne svetlosti. Svoje žrtve najčešće susreće na grobljima i u šumama i progoni ih dok ne ispune njegove zahteve.

Pročitajte i: Smrt vojvode Petra Bojovića: Njegovo telo na volovskim kolima prevezeno je na groblje, a sahrani nije smeo da prisustvuje niko sem porodice

Prema našem folkloru, drekavac je malo stvorenje duge dlake i oštrih kandži. Ovo je, međutim, samo jedna od njegovih manifestacija pošto ima i sposobnost da menja oblik. Zahvaljujući ovom svojstvu spominje se u najrazličitijim varijantama:

– sa dugim nogama i vratom, a mačjom glavom
– nalik psu koji hoda na dve noge
– biće koje ima samo jednu nogu i oči koje svetle kao lampe
– nalik na čoveka, ali sa kozjim nogama.

Drekavac uzima različite oblike, a nekada izgleda slično čoveku, ali sa kozjim nogama
Drekavac uzima različite oblike, a nekada izgleda slično čoveku, ali sa kozjim nogama

Pročitajte i: Zaboravljena srpska Jovanka Orleanka: Bila je narednik srpske vojske, a sa 16 godina držala je pušku u rukama i udarala na Austrougare

Drekavac najčešće izlazi u vreme „nekrštenih dana“ tj. od Božića do Bogojavljenja. Skače ljudima na leđa, muči ih i ne pušta dok se ne oglase petlovi. Ako zatekne žrtvu pored reke ili bilo kakve vodene površine drekavac će pokušati da je udavi. Opasan je čak i u snu jer i tada proganja one koji ga sanjaju i guši ih dugim rukama sa oštrim kandžama.

Pročitajte i: Svim Srbima za nauk: Ovako je Voja Tankosić pregovarao sa Arbanasima

U nekim našim krajevima drekavac najavljuje nesreću, a koje zlo će nastupiti zavisi od oblika u kome će se pojaviti. Ako ukazuje na smrt nekog čoveka preuzeće njegov lik. Može uzeti i oblik domaće životinje kada ukazuje na pomor stoke. A ukoliko senka ovog stvora padne na neku osobu, ista neće dugo poživeti.

Izvor: Opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime