Dr Kon OTKRIO: Ako radite OVO kazniće vas sa 150.000 dinara – Pravila koja NE SMETE prekršiti i nakon ukidanja vanrednog stanja

0
1954
Foto: Jutjub/printskrin/ BALKAN LIVE

Dr Predrag Kon se nada da je mala verovatnoća da ćemo u junu imati virus u cirkulaciji, ali da pojedinačna zaražavanja nisu nemoguća do sredine leta

Preterano opuštanje usled popuštanja mera ne bi bilo dobro, budući da je korona virus i dalje prisutan te se ne može izbeći i mogućnost ponovnih žžarišta, ali se ipak moramo vratiti u normalne tokove života, izjavio je danas epidemiolog dr Predrag Kon.

Kon je rekao da analize testova pokazuju da je virus i dalje u cirkulaciji i da je važno da se i dalje poštuju sve preporuke.

Posebna pažnja, kazao je on za TV Prva, trebalo bi i dalje da bude usmerena ka najstarijima i preporuke bi, što se njihove zaštite tiče, i dalje trebalo da budu obavezujuće.

Pročitajte i  5 tipova majki: Samo jedan je kompletan i stvara zdravu i snažnu decu

“Opuštanje je s jedne dobro strane, ali preterano nije dobro jer svi moramo da razmišljamo o najosteljvijima i u gerontološki centri bi i dalje trebalo da primenjuju najstrože mere i da spreče ulazak virusa kako ne bismo sve upropastili pred sam kraj”, rekao je Kon.

On je dodao da kako virus bude manje cirkulisao tako će i rizik zaraze biti sve manji. Važno je, kaže, da se obezbedi sprovođenje svih mera u narocito u gradskom prevozu i vrtićima. Podseća da striktnih zabrana sada nema i da se prešlo na ličnu odgovornost.

“Niko više nikome ništa ne možže da zabrani, ovo su sve preporuke. Mora se podneti lični rizik… Kontakt je taj koji je rizičan, ne samo viđanje. Ovo su preporuke, ne možemo ništa više zabranjivati, jer ako neko nema drugo rešenje što se čuvanja dece tiče, i pored rizika radiće što mora“, kazao je on.

Pročitajte i  Lička kapa: Oličenje srpskog slobodarskog duha i čuvar kosovskog zaveta i predanja

Kon se nada da je mala verovatnoća da ćemo u junu imati virus u cirkulaciji, ali da pojedinačna zaražavanja nisu nemoguća do sredine leta. Napomenuo je da zaražžavanje mora da se izbegne, ali da je “tiho zaražžavanje korisno”. Kon navodi da je uspeh to što je spašeno hiljade života i da je sprečavanje visoke prokuženosti bila cena čuvanja života.

Ističe da je primetno da se mere i preporuke uglavnom poštuju, osim u centru grada gde je primetno da se na nekim mestima okupljaju veća društva.

Pročitajte i  Kamenovo: Srpsko selo vrednih ljudi i pčela gde se tradicija pčelarstva neguje od 14. veka

On je objasnio ko će biti kažnjen sa 50.000 do 150.000 dinara, koliko će iznositi maksimalna kazna za one koji krše mere propisane Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

“Kazna za pojedinca bi mogla da bude izrečena ako namerno izazove zaražavanje, ako namerno neće da poštuje propise. Ako neko namerno pokušava da sedne u kafiću na mesto koje je zabranjeno… Takođe, kažnjavanje bi bilo kad bi neko izbegavao da se testira, da sprovodi izolaciju ako je pozitivan”, objasnio je dr Kon.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime