Др Кон ОТКРИО: Ако радите ОВО казниће вас са 150.000 динара – Правила која НЕ СМЕТЕ прекршити и након укидања ванредног стања

0
1980
Фото: Јутјуб/принтскрин/ BALKAN LIVE

Др Предраг Kон се нада да је мала вероватноћа да ћемо у јуну имати вирус у циркулацији, али да појединачна заражавања нису немогућа до средине лета

Претерано опуштање услед попуштања мера не би било добро, будући да је корона вирус и даље присутан те се не може избећи и могућност поновних žжаришта, али се ипак морамо вратити у нормалне токове живота, изјавио је данас епидемиолог др Предраг Kон.

Kон је рекао да анализе тестова показују да је вирус и даље у циркулацији и да је важно да се и даље поштују све препоруке.

Посебна пажња, казао је он за ТВ Прва, требало би и даље да буде усмерена ка најстаријима и препоруке би, што се њихове заштите тиче, и даље требало да буду обавезујуће.

Pročitajte i  Дан и ноћ: Издашан колач који ће цела породица обожавати

“Опуштање је с једне добро стране, али претерано није добро јер сви морамо да размишљамо о најостељвијима и у геронтолошки центри би и даље требало да примењују најстроже мере и да спрече улазак вируса како не бисмо све упропастили пред сам крај”, рекао је Kон.

Он је додао да како вирус буде мање циркулисао тако ће и ризик заразе бити све мањи. Важно је, каже, да се обезбеди спровођење свих мера у нароцито у градском превозу и вртићима. Подсећа да стриктних забрана сада нема и да се прешло на личну одговорност.

“Нико више никоме ништа не моžже да забрани, ово су све препоруке. Мора се поднети лични ризик… Kонтакт је тај који је ризичан, не само виђање. Ово су препоруке, не можемо ништа више забрањивати, јер ако неко нема друго решење што се чувања деце тиче, и поред ризика радиће што мора“, казао је он.

Pročitajte i  Реконструише се Маглич: Ево како ће ТВРЂАВА изгледати након ОБНОВЕ (ФОТО)

Kон се нада да је мала вероватноћа да ћемо у јуну имати вирус у циркулацији, али да појединачна заражавања нису немогућа до средине лета. Напоменуо је да заражžавање мора да се избегне, али да је “тихо зараžжавање корисно”. Kон наводи да је успех то што је спашено хиљаде живота и да је спречавање високе прокужености била цена чувања живота.

Истиче да је приметно да се мере и препоруке углавном поштују, осим у центру града где је приметно да се на неким местима окупљају већа друштва.

Pročitajte i  Писмо професорке из Србије узбуркало јавност: Одгајамо зомби генерације које не занима ништа и који чекају да "одблеје" живот у блаженој отупелости

Он је објаснио ко ће бити кажњен са 50.000 до 150.000 динара, колико ће износити максимална казна за оне који крше мере прописане Законом о заштити становништва од заразних болести.

“Kазна за појединца би могла да буде изречена ако намерно изазове заражавање, ако намерно неће да поштује прописе. Ако неко намерно покушава да седне у кафићу на место које је забрањено… Такође, кажњавање би било кад би неко избегавао да се тестира, да спроводи изолацију ако је позитиван”, објаснио је др Kон.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име