Zaboravite na vojnički ovo je pravi specijalitet! Pasulj sa dimljenim mesom i slaninom – ukusniji niste jeli!

0
731

Pasulj je omiljeno jelo mnogih od nas. Kao obavezan dodatak u ovo jelo ide suva butkica ili slaninica. One mu daju taj poseban šmek i ukus zbog kojeg ćete teško naći osobu koja ovakav pasulj ne voli.

Potrebno je:

500g pasulja
1,5kg dimljena svinjska butkica
500g dimljena svinjska rebra
200g slanine
100ml ulja
crni luk-kockice
2 šargarepe sitno rendane
1 šargarepa kolutovi
glavica belog luka neoljuštena
1 manji celer
1 paškanat
1 koren peršuna
lovorov list
aleva paprika
2 kocke za supu
so, suvi začin
biber u zrnu

Pročitajte i  Plazma torta gotova za manje od 1 sata: Dva sloja keksa, a između najkremastiji fil!

Priprema:
Noć pre pravljenja pasulja potopiti pasulj u hladnu vodu da nabubri. Oprati pasulj, pa ga staviti u hladnu vodu i pustiti da baci ključ. Čim baci ključ, tu vodu prosuti, pasulj isprati hladnom vodom, pa ga ponovo vratiti u šerpu, naliti vodom i ponoviti ovaj postupak još 2 puta.

Da li znate šta je tain? Srpska vojska je zbog njega bila spretnija i pokretljivija od neprijatelja
Staviti dimljeni svinjski but da se kuva, a kada je meso gotovo, ukloniti kosti, masnoću i kožicu, a meso iscepkati na sitniju parčad. Sa kuvanjem butkice započeti nešto pre kuvanja pasulja, da bi se mogla iscepkati i ubaciti na kraju.

Pročitajte i  Srpski despot bez despotovine - Zmaj Ognjeni Vuk, istorijska ličnost sa mitskom biografijom

U međuvremenu, dok se butkica kuva, u velikoj šerpi sipati ulje, pa dodati crni luk i sitno rendanu šargarepu. Uz dolivanje oko 100ml vode dinstati oko 5 minuta, pa dodati pasulj koji ste prvo tri puta kratko barili.

Ova sitno rendana šargarepa kasnije zamenjuje zapršku, a i da jednu slast pasulju. Dodati celer, paškanat, koren peršuna, celu glavicu belog luka, lovorov list, alevu papriku, biber, kocke za supu i vodu, pa nastaviti sa kuvanjem uz povremeno dolivanje vode.

Pročitajte i  U Srbiji raste kao korov, a najzdraviji je prirodni lek na sveetu: Leči srce i smiruje živce! Evo kako se koristi

Kada je pasulj skoro gotov, dodati komade dimljenog mesa od butkice, slaninu koju ste isekli na kockice, suva rebra, kolutove šargarepe, pa dolijte još vode i nastavite sa kuvanjem.

Na kraju, izvaditi celer, paškanat, koren peršuna i celu glavicu belog luka. Doterati ukus po želji koristeći so, alevu papriku ili suvi začin, kao i gustinu koju želite dolivanjem vode.

Izvor: Šajkača

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime