Заборавите на војнички ово је прави специјалитет! Пасуљ са димљеним месом и сланином – укуснији нисте јели!

0
1348

Пасуљ је омиљено јело многих од нас. Kао обавезан додатак у ово јело иде сува буткица или сланиница. Оне му дају тај посебан шмек и укус због којег ћете тешко наћи особу која овакав пасуљ не воли.

Потребно је:

500г пасуља
1,5кг димљена свињска буткица
500г димљена свињска ребра
200г сланине
100мл уља
црни лук-коцкице
2 шаргарепе ситно рендане
1 шаргарепа колутови
главица белог лука неољуштена
1 мањи целер
1 пашканат
1 корен першуна
ловоров лист
алева паприка
2 коцке за супу
со, суви зачин
бибер у зрну

Припрема:
Ноћ пре прављења пасуља потопити пасуљ у хладну воду да набубри. Опрати пасуљ, па га ставити у хладну воду и пустити да баци кључ. Чим баци кључ, ту воду просути, пасуљ испрати хладном водом, па га поново вратити у шерпу, налити водом и поновити овај поступак још 2 пута.

Да ли знате шта је таин? Српска војска је због њега била спретнија и покретљивија од непријатеља
Ставити димљени свињски бут да се кува, а када је месо готово, уклонити кости, масноћу и кожицу, а месо исцепкати на ситнију парчад. Са кувањем буткице започети нешто пре кувања пасуља, да би се могла исцепкати и убацити на крају.

У међувремену, док се буткица кува, у великој шерпи сипати уље, па додати црни лук и ситно рендану шаргарепу. Уз доливање око 100мл воде динстати око 5 минута, па додати пасуљ који сте прво три пута кратко барили.

Ова ситно рендана шаргарепа касније замењује запршку, а и да једну сласт пасуљу. Додати целер, пашканат, корен першуна, целу главицу белог лука, ловоров лист, алеву паприку, бибер, коцке за супу и воду, па наставити са кувањем уз повремено доливање воде.

Kада је пасуљ скоро готов, додати комаде димљеног меса од буткице, сланину коју сте исекли на коцкице, сува ребра, колутове шаргарепе, па долијте још воде и наставите са кувањем.

На крају, извадити целер, пашканат, корен першуна и целу главицу белог лука. Дотерати укус по жељи користећи со, алеву паприку или суви зачин, као и густину коју желите доливањем воде.

Извор: Шајкача

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име