Zašto Nikola Tesla nije mogao biti odlikovan Ordenom Svetog Save I reda? Bizarna situacija prilikom susreta sa kraljam Aleksandrom Obrenovićem

0
910
Foto: Vikipedia

Prva i jedina poseta najvećeg naučnika svih vremena Nikole Tesle prestonoci Srbije i danas je ostala upamćena.

Svi su želeli da vide Teslu tih dana, makar da ga dodirnu ili mu stisnu ruku. Zato je njegov raspored za to kratko vreme boravka u Beogradu bio veoma prebukiran. Tesla se prvo susreo sa Androm Nikolićem, ministrom prosvete i crkvenih poslova, a onda je otišao na dvor (danas zgradu Skupštine grada Beograda) gde ga je primio (tada maloletni) kralj Aleksandra I Obrenović.

Pročitajte i  Smršajte uz tikvice - povrće koje broji minimalno kalorija izuzetno je zdravo i lekovito

Tu se desila jedna bizarna situacija.

Maloletni kralj je želeo da odlikuje Teslu Ordenom Cvetog Save I reda, ali je došlo do proceduralnog problema koje je namesništvo čije zaduženje je bilo i briga o dvorskim poslovima obrazložilo na sledeći način:

“Tesla, kao građanin demokratske Amerike, ne sme primati i nositi nikakvo odličje, pa kad bi primio ovo odličje morao bi da izgubi građanstvo Američke republike. I tako, zbog te američke skrupuloznosti, Ordenu sv. Save ne bi suđeno da ukrasi najdostojnije grudi”.

Pročitajte i  Čestitke za Vaskrs: Poželite najdražima srećan praznik, na autentičan način

Ipak, kompromis je nađen.

Tesla je naknadno bio odlikovan Ordenom Svetog Save II stepena.

Te iste godine, Tesla će dobiti priznanje Udruženja inženjera i naučnika Velike Britanije i počasnu titulu doktora Univerziteta Kolumbija, a krajem 1892. konkurisaće za redovnog člana Srpske kraljevske akademije.

I biće odbijen.

Izabraće ga za dopisnog člana dve godine kasnije, a za redovnog tek 1937. godine.

Pročitajte i  Slavimo Markovdan: Loš dan za OVU VRSTU LjUDI, jednu stvar nikako ne smete raditi da vas ne bi pratila nesreća!

Niko nije svetac u svom selu.

Naročito ako se to selo zove Srbija.

Braća su, očigledno, poslušala Teslin savet i smanjila oduševljenje.

***

Iz knjige Dejana Stojiljkovića “Nikola Tesla – pesnik nauke”

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime