Зашто Никола Тесла није могао бити одликован Орденом Светог Саве I реда? Бизарна ситуација приликом сусрета са краљам Александром Обреновићем

0
1124
Foto: Vikipedia

Прва и једина посета највећег научника свих времена Николе Тесле престоноци Србије и данас је остала упамћена.

Сви су желели да виде Теслу тих дана, макар да га додирну или му стисну руку. Зато је његов распоред за то кратко време боравка у Београду био веома пребукиран. Тесла се прво сусрео са Андром Николићем, министром просвете и црквених послова, а онда је отишао на двор (данас зграду Скупштине града Београда) где га је примио (тада малолетни) краљ Александра I Обреновић.

Pročitajte i  Српски називи за родбину који не постоје ни у једној другој земљи: Ево шта вам дође пашеног, а шта јетрва

Ту се десила једна бизарна ситуација.

Малолетни краљ је желео да одликује Теслу Орденом Цветог Саве I реда, али је дошло до процедуралног проблема које је намесништво чије задужење је било и брига о дворским пословима образложило на следећи начин:

“Тесла, као грађанин демократске Америке, не сме примати и носити никакво одличје, па кад би примио ово одличје морао би да изгуби грађанство Америчке републике. И тако, због те америчке скрупулозности, Ордену св. Саве не би суђено да украси најдостојније груди”.

Pročitajte i  Славимо Свете Враче: Дан за молитву за оздрављење, ево који су обичаји

Ипак, компромис је нађен.

Тесла је накнадно био одликован Орденом Светог Саве II степена.

Те исте године, Тесла ће добити признање Удружења инжењера и научника Велике Британије и почасну титулу доктора Универзитета Kолумбија, а крајем 1892. конкурисаће за редовног члана Српске краљевске академије.

И биће одбијен.

Изабраће га за дописног члана две године касније, а за редовног тек 1937. године.

Pročitajte i  Оно што је за Србе Свети Василије Острошки, за Грке је Свети Нектарије Егински: Помолите се светитељу који чини чуда за оздрављење

Нико није светац у свом селу.

Нарочито ако се то село зове Србија.

Браћа су, очигледно, послушала Теслин савет и смањила одушевљење.

***

Из књиге Дејана Стојиљковића “Никола Тесла – песник науке”

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име