Zašto Stefan Nemanja drži mač, a ne krst? Konačno razrešna dilema koja muči mnoge

0
2006
Foto: Youtube/printscreen/ BEOGRAD

Spomenik osnivaču srpske države i najznačajnijem vladaru velikom županu Stefanu Nemanji već mesecima deli javnost. I dok se svi slažu da je pravi trenutak da se spomenik jednoj takvoj ličnosti podigne, jedan detalj zbunio je mnoge i doveo do oprečnih mišljenja.

Dilema u vezi sa spomenikom, koje se ovih dana najčešće da videti da društvenim mrežama je – zašto Stefan Nemanja umesto krsta u jednoj ruci drži mač?

Iako je prvobitni plan bio da veliki župan nosi krst, ipak je došlo do promene i to ne bez razloga.
Prema rečima profesora Avramovića, Stefan Nemanja bio je osnivač srpske državnosti i duhovnosti, ali je ipak u rešenju prevagnula ideja državnosti, koja se nije postigla ruskim krstom, već mačem.

Pročitajte i  Svedočenja iz turskih i srpskih izvora o tome kako je Miloš Obilić ubio sultana Murata

Da podsetimo, Stefan Nemanja bio je najznačajniji srpski vladar. Osnivač najznačajnije srpske dinastije, mnogi ga smatraju i ocem nacije, a zajedno sa svojim sinom, Svetim Savom, utemeljio je Srpsku pravoslavnu crkvu.

Svojim vojničkim sposobnostima veliki župan uspeo je da zauzme deo vizantijske teritorije i tako svoju vladavinu proširi na okolne srpske oblasti Kosovo, Zeta, Travunija, Zahumlje i Neretvljanska oblasti.

Pročitajte i  Smatrana je kraljicom "lakog morala", a zapravo će vas šokirati prava istina o Dragi Mašin

Njegovu vladavinu karakteriše početak podizanja monumentalnih vladarskih zadužbina, kao i pojava autentičnog srpskog stila u sakralnoj arhitekturi, poznatog kao Raški stil, za čiji početak se uzima njegovo podizanje manastira Đurđevi Stupovi. Pored njega, Nemanja je podigao i obnovio čitav niz crkava i manastira, među kojima treba istaći manastire: Studenicu (koju je podigao sebi kao mauzolej) i Hilandar, koji je obnovio iz temelja sa sinom Savom 1198. godine.

Pročitajte i  Recept za sreću Lava Tolstoja: 7 mudrih saveta za jednostavan život

Pred kraj života veliki župan se zamonašio i povukao u manastir, a za svog naslednika izabrao je sina Stefana, koji će postati prvi srpski krunisani kralj.

Stefan Nemanja preminuo je kao monah Simeon u manastiru Hilandar, a njegove mošti su 1208. godine prenete u manastir Studenicu, u kome se i danas nalaze.

Izvor: Opanak/Vikipedija

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime