Зашто Стефан Немања држи мач, а не крст? Коначно разрешна дилема која мучи многе

0
1439
Foto: Youtube/printscreen/ BEOGRAD

Споменик оснивачу српске државе и најзначајнијем владару великом жупану Стефану Немањи већ месецима дели јавност. И док се сви слажу да је прави тренутак да се споменик једној таквој личности подигне, један детаљ збунио је многе и довео до опречних мишљења.

Дилема у вези са спомеником, које се ових дана најчешће да видети да друштвеним мрежама је – зашто Стефан Немања уместо крста у једној руци држи мач?

Иако је првобитни план био да велики жупан носи крст, ипак је дошло до промене и то не без разлога.
Према речима професора Аврамовића, Стефан Немања био је оснивач српске државности и духовности, али је ипак у решењу превагнула идеја државности, која се није постигла руским крстом, већ мачем.

Pročitajte i  Храна која окрепљује организам од упале плућа: Враћа енергију и јача цело тело

Да подсетимо, Стефан Немања био је најзначајнији српски владар. Оснивач најзначајније српске династије, многи га сматрају и оцем нације, а заједно са својим сином, Светим Савом, утемељио је Српску православну цркву.

Својим војничким способностима велики жупан успео је да заузме део византијске територије и тако своју владавину прошири на околне српске области Косово, Зета, Травунија, Захумље и Неретвљанска области.

Pročitajte i  Традиционални колач са џемом: Стари рецепт и дан данас непревазиђен!

Његову владавину карактерише почетак подизања монументалних владарских задужбина, као и појава аутентичног српског стила у сакралној архитектури, познатог као Рашки стил, за чији почетак се узима његово подизање манастира Ђурђеви Ступови. Поред њега, Немања је подигао и обновио читав низ цркава и манастира, међу којима треба истаћи манастире: Студеницу (коју је подигао себи као маузолеј) и Хиландар, који је обновио из темеља са сином Савом 1198. године.

Pročitajte i  Потпуно погрешно користите ове речи: Свакодневно их употребљавате, а не знате да грешите

Пред крај живота велики жупан се замонашио и повукао у манастир, а за свог наследника изабрао је сина Стефана, који ће постати први српски крунисани краљ.

Стефан Немања преминуо је као монах Симеон у манастиру Хиландар, а његове мошти су 1208. године пренете у манастир Студеницу, у коме се и данас налазе.

Извор: Опанак/Википедија

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име