Izuzetno istorijsko i etnografsko blago: Muzej kuća vojvode Živojina Mišića u Struganiku

0
1806

Živojin Mišić, srpski i jugoslovenski vojvoda,  rođen je u selu Struganik kod Mionice 19. jula 1855. godine .

Rodna kuća vojvode Živojina Mišića u Struganiku izuzetan je spomenik naše kulturno-istorijske prošlosti, i to u dva pravca: istorijskom – pripadao je porodici proslavljenog vojskovođe prvog svetskog rata Živojinu Mišiću i etnografskom – spomenik je narodnog graditeljstva.

Rodna kuća Živojina Mišića pretvorena u muzej

Zakonom je zaštićena 1974. godine kao kulturno dobro od velikog značaja. Na ovoj značajnoj građevini izvedeni su kompletni konzervatorsko – restauratorski radovi. Kako je kuća vojvode Živojina Mišića kulturno dobro od istorijskog i etnografskog značaja, ona je i prezentirana kao istorijsko – etnografski kompleks. Izložba o značaju njegove ličnosti predstavljena je u ambijentu iz koga je ponikao.

Banja Vrujci je biser mioničkog kraja: Lekovita voda i blato učiniće vas lepim i zdravim

Kuća vojvode Živojina Mišića smeštena je u dubodolini, nedaleko od centra sela Struganik. To je prostrana monumentalna građevina impozantnih dimenzija, jedna od zadružnih porodičnih zgrada sačuvana na području Valjevske Kolubare. Veličina i solidnost konstrukcije nameću pretpostavku da je građena u nekom relativno mirnijem razdoblju početkom prošlog veka.

Unutrašnjost rodne kuće Živojina Mišića

Podignuta je kao polubrvnara-polučatmara, kakve su u ovom kraju rađene u prošlom veku i do danas je sačuvana u autentičnom stanju. Celom dužinom zgrada je podvojena na prostoriju zvanu “kuća”, sa ognjištem primaknutim pregradnom zidu, i veliku i malu sobu. Postavljena je na kosom terenu pa je “kuća” na useku, a deo gde su sobe podzidan je i iskorišćen za podrum (na ćelicu). “Kuća” ima dvoja naspramna vrata koja omogućuju lakšu vezu sa ostalim zgradama u domaćinstvu. Sobe takođe imaju dva ulaza, jedan iz “kuće”, a drugi spolja. U “kući” je pod od nabijene zemlje, a takav je ranije bio i u sobama. Krov je četvoroslivan, blažeg nagiba, pokriven ćermidom. U “kući” je rekonstruisan autentični enterijer, a u sobama su izloženi eksponati biografskog i vojno-istorijskog karaktera, uz izvesno dozvoljeno prilagođavanje prostora muzeološkoj nameni.

Vojvoda Živojin Mišić

Genijalan odgovor vojvode Živojina Mišića ostavio je kralja bez teksta

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime