Човек који је умео да створи новац и на голом камену: Велики српски добротвор Илија Коларац

0
1598

Илија Милосављевић Коларац рођен је 1800. недалеко од Смедерева, у селу Коларац, по коме је и добио надимак. Био је чувени трговац, један од имућнијих људи свога времена, који је остао упамћен као велики добротвор српског народа.

У родном месту је ишао у основну школу и то је било његово једино редовно школовање. Када је почео да живи у главном граду забележио је следеће: “Када сам ушао у Београд, имао сам само 30 пара. Од те своје имовине одвојим 2 паре те купим лепиње да ручам. Једући, све сам мислио шта ћу чинити кад потрошим и оних 28 пара?”

Илија Милосављевић Коларац
Илија Милосављевић Коларац

Прочитајте и: У кући вам се догађају лоше ствари? Пробајте ОВО: Једноставан трик открива да ли негативна енергија влада у вашем дому!

Запошљава се као трговачки калфа код Милутина Радовановића где је и испекао трговачки занат. Накнадно ће и оженити његову ћерку Синђелију, а убрзо му полази за руком и да отвори своју прву радњу.

Pročitajte i  Укусан ликер од малинa од само ТРИ састојка: И лечи и годи!

Временом Коларац почиње да се богати. Важио је за човека који је умео да створи новац и тамо где га нема, што је на првом месту постизао својим великим трговачким вештинама. Боље материјалне прилике одразиле су се и на његову тоалету. Кнезу Милошу Обреновићу упада у око његово гиздање и Илија, услед сукоба, напушта Београд. Одлази у Панчево где наставља да тргује, првенствено храном и стоком. Постаје један од угледнијих личности у граду у коме су га најрадије звали Илија Србијанац.

Прочитајте и: Зашто се љубимо три пута и дижемо три прста: Свакодневно ово радите, а нисте ни свесни правих значења ових обичаја

Услед супругине смрти 1855. враћа се у Београд и убрзо почиње да зида кућу у Кастриотиној улици (Македонска). Проширује трговину на со и шалитру, а почиње и да улаже у руднике. Будући сам и без деце, константно изналази начине да помогне другима. Био је велики поштовалац културе и просвете. Волео је да буде у друштву учених људи и није жалио давање прилога. Финансирао је објављивање бројних литерарних дела, између осталог први је штампао Диминог Грофа Монте Кристо. Године 1861. оснива Фонд за помагање српских књижевника.

Pročitajte i  Зебра торта која се не пече: Савршенa посластица за све прилике
Коларчева задужбина, Београд
Коларчева задужбина, Београд

Прочитајте и: Лапот, најсурови српски обичај: Законски није био дозовоље, али је у друштву био прихваћен, па чак и злоупотребљаван

Нетрпељивост између кнеза Милоша и Коларца постепено се интензивира. Илија је био укључен у скоро све активности уперене против Обреновића и њихове власти. У време Тополске буне, бива оптужен за велеиздају и учествовање у покушају свргавања Обреновића. Војни суд га осуђује на тамницу као старца од готово 80 година. Овај догађај сматран је највећим скандалом тога периода у Србији. Иако помилован, излази из затвора озбиљно нарушеног здравља и умире 1878. године.

Pročitajte i  Реч БУРАЗЕР сви користимо, а не знамо шта значи: Потиче из турског језика, и нема ни мало лепо значење

У тежњи да потпомогне образовање свог народа тестаментом је оставио средства за оснивање две задужбине: Књижевног и Универзитетског фонда. Коларчев народни универзитет, познат и као Задужбина Илије М. Коларца подигнута је 1932.

Прочитајте и: Прве задужбине Стефана Немање: Мало људи зна која је била прва права престоница великог жупана

Илија никога није заборавио. Завештао је и 200 златних дуката школи у родном месту, за образовање сиромашних ђака. Поред осталог, београдској сиротињи је такође оставио позамашан износ. Београд се и данас поноси Коларчевим народним универзитетом и једним од највећих родољуба и добротвора у српској историји.

Извор: Опанак

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име