Како да знамо шта је Божје допуштење, а шта Божја воља: Одговор се крије у ЈЕДНОМ!

0
1183

Ово је један од разговора између духовника и верника који се водио на тему Божје воље која постоји као Божје допуштење и Божје благовољење.

Један од верника је упитао оца Гаврила: „Старче, како да знамо шта је воља Божија?“

Зашто тражиш да знаш вољу Божију? Од тебе се само тражи да твориш десет заповести, да постиш, да се исповедаш и да се причешћујеш. Али од монаха и свештеника све се захтева. Треба да питаш своје срце.

И када те срце увери, то је воља Божија. Kада су светитељи молили Господа, Господ им је показивао Своју вољу. Нико, међутим не може да проникне у промисао Божију. Постоји воља Божија као Божје благовољење и воља Божја као Његово допуштење.

Pročitajte i  Савети духовника: Овако ћеш унети срећу и лепоту у свој дом

У другом случају, будући да нам је Бог дао савршену слободу, онда сви ми, и демони и људи, чинимо што год хоћемо. Али када Бог одлучи да се умеша, онда ни лукави духови ни ми људи не можемо ништа да учинимо.

На пример, била је воља Божија да изгоре Содом и Гомор. Није могло да буде никако другачије. Господ је хтео да учини крај оном окорелом злу. Kада се нешто догоди, неки кажу: „То је била воља Божија!“

Pročitajte i  Говори српски да те цео свет разуме: Изненадиће вас које српске речи користе и Енглези

Одакле то знају? Јесу ли они светитељи? Може човек поново да приведе у православну веру двадесет људи. Али ни тада не треба да каже да је то била воља Божија, јер ти је Бог можда дао снагу и благодат које су ти биле потребне да поново приведеш, не двадесет, него четрдесет људи у веру. Ако се спремаш да учиниш нешто добро треба да кажеш:“ Нека буде воља Твоја“.

Pročitajte i  Планина Путник: Ево како је један планински масив у Канади назван по српском војводи

Промисао Божији свима управља. Бог некада допушта, а некад благосиља Својом вољом. Kада о неком питању не знаш шта да радиш, шта да одлучиш, онда треба да се отвориш божанском промислу и да престанеш о томе да бринеш. „Нека буде воља Твоја!“ У стара времена тако су чинили када нешто нису могли да одлуче.“

Из књиге „Јуродиви човек Божији – Живот и подвизи Светог Гаврила Грузијског“

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име