Карађорђе се није презивао Петровић: Мистерија српске историје – ово је било његово право презиме

1
2591

Српски вожд Ђорђе Петровић Kарађорђе, вођа Првог српског устанка, презивао се Јовановић, а своје презиме је променио због страха од одмазде и крвне освете!

Друга прича каже да је то учинио како би заварао траг Турцима!

Kарађорђе или Црни Ђорђе био је српски врховни вожд од 1804. до 1813. године, а рођен је 16. 11. 1762. у Вишевцу, од оца Петра и мајке Марице, с то су познате историјске чињенице. Међутим, мало је познато да чувеном српском вожду презиме није било Петровић већ Јовановић.

Pročitajte i  Искрена порука монаха Арсенија Српкињама: Голотињом ћете привући само мушкарце јефтиније од вас!

Према записима, отац Kарађорђа звао се Петар Јовановић, а због чега је Црни Ђорђе променио презиме има више теорија.
Према првој, он је узео презиме Петровић, по старом српском обичају да се деца презивају по очевом имену, па је тако Ђорђе од оца Петра постао Ђорђе Петровић.

По другом предању, Kарађорђе се 1785/86. године оженио Јеленом Јовановић. Њени родитељи су били имућнији и нису дали своју ћерку, али је Ђорђе отео и учинио својом женом.

Pročitajte i  Место где слепи прогледају, а нероткиње роде: На извору Свете Петке у Београду већ ЦЕО ВЕК догађају се чуда

После женидбе Ђорђе није дуго остао у Србији, јер је убио Турчина и морао је да избегне у Срем са својом породицом. Тад због страха од одмазде Турака своје презиме Јовановић мења у Петровић, како би заварао траг Османлијама.

Kарађорђеви наследници су од његовог надимка – Kарађорђе (Црни Ђорђе) како су га прозвали Турци, направили ново презиме Kарађорђевић, што је једна од две династије које су владале Србијом.

Pročitajte i  Традиционални колач са џемом: Стари рецепт и дан данас непревазиђен!

Извор: Телеграф

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

  1. * ZA poreklo Karađorđa se otimaju dva-tri bratstva iz Vasojevića,največeg srBskog plemena iz Brda iznad stare Crne Gore, pre nego što su se prisajedinili sa njom, a prvi su bili Bjelopavlići (odakle je poreklom veliko bratsvo Jovanovića > njihov je VasilijeJovanović “Ostroški”).

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име