У њу је свраћао и српски патријарх Павле и то на домаћи пасуљ и салату: Кафана „Знак питања“

0
2677

Дух „црно-белог“ Београда, онаквог какав је некада био и каквог данас виђамо само на сликама, најлакше је осетити у кафани „Знак питања“. У Улици краља Петра, тачно преко пута Саборне цркве, ова кафаница постоји готово већ 200 година. Чувена је као најстарија кафана у граду, а тај њен старински шарм годинама се успешно негује.

Прочитајте и: Црква Рођења Пресвете Богородице – “сестра Манасије”: Посетите “Белу цркву”, српски споменик културе чији је ктитор остао заборављен

Кућу у коју је смештена подигао је 1823. Наум Ичко, трговачки конзул и један од организатора Првог српског устанка. Грађена је у балканском стилу по нацртима непознатог грчког архитекте. Годинама је грешком сматрано да је Наум њен власник, али је тек након његове смрти утврђено да је припадала кнезу Милошу Обреновићу. Пар година касније, кнез ће је поклонити свом лекару Ећим-Томи Костићу, за заслуге у Другом српском устанку. Искористивши њен захвалан положај, нови власник је претвара у кафану.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!
Кафана је име "Знак питања" добила у знак протеста. Wikipedija Snežana Negovanović
Кафана је име “Знак питања” добила у знак протеста

Временом, овом место ће променити више власника и назива. Била је позната као „Ећим-Томина кафана“, „Код пастира“ и „Код Саборне цркве“. Последњи назив изазвао је негодовање у црквеним круговима. Као вид протеста, тадашњи власник уместо имена поставља само знак питања. Овај „назив“ је изазвао одушевљење и остао у употреби до данас.

Прочитајте и: Ктиторска композиција Деспота Стефана Лазаревића у Манасији – фреска пуна симболике коју треба доживети уживо

„Знак питања“ је временом угостио бројне знамените личности из наше историје. На овом месту су први пут прочитане Српске новине и први је пут у граду одиграна партија билијара. Због близине Академије примењених уметности, кафана је у пар наврата била и сведок полагања испита.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Будући да се налази на свега пар корака од Саборне цркве, није реткост да у њу сврате и свештена лица. Један од радо виђених гостију био је српски патријарх Павле који је, кажу, обожавао да сврати на пасуљ и салату. Један од свештеника који се овде радо појављује једном је, у шали, рекао „Људи дођу у Саборну цркву и они који не нађу утеху код нас, пређу у Знак питања“.

Прочитајте и: Мијајлова јама – заштићени споменик природе и подсетник на стравичан злочин у Другом светском рату

У овој кафани кафу можете попити из филџана, док седите на троношцима. Wikipedija Snežana Negovanović. Кафана Знак питања
У овој кафани кафу можете попити из филџана, док седите на троношцима

Ова кафана је и поред бројних реновирања, задржала аутентичан изглед и првобитно архитектонско решење. Старински дух и даље живи унутар њених зидова. Седи се за дрвеним столовима, а ако желите можете се сместити на троножац. Кафа се служи из филџана уз обавезан ратлук. Нема модерних уређаја, нити нових технологија. Новотарије свих врста се заобилазе у широком луку.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Прочитајте и: Река Ресава са својим кањонима, котлинама и пећинама: Живописни рај који не смете пропустити да доживите у Србији

„Знак питања“ послужује обиље старинских јела, а у складу са црквеним празницима служе се и посни оброци. Ипак, гости најчешће уживају у домаћој ракији и ћевапима. Одмарају, госте се и друже у амбијенту пробуђеног старог Београда.

Извор: Опанак

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име