КОЛО – игра живота и смрти: Снажан симбол српског националног идентитета и међусобне повезаности

0
2376
Аутор: Скенирано из књиге Личке народне пјесме, кола, плесови и лички народни музички инструменти, аутора Добривоја Павлице, „Српски културни центар“ Бајмок, 2010. година., Fair use, https://sr.wikipedia.org/w/index.php?curid=751392

Потпуно је незамисливо да било које славље у Србији прође, а да није одиграно макар једно коло.

Весели гости хватају се један за другог и у ритму музике изводе добро увежбане кораке правећи круг.

За појам кола у српском народу симбол круга од изузетног је значаја. У свим културама круг представља симбол савршенства и живота, а у нашој земљи се до данашњих дана тај симбол одржао управо кроз коло.

Према речима етнолога, коло код Срба предстаља јако стару категорију. Оно се појављује још у нашој прапостојбини, а за њега слободно можемо рећи да је старо колико и нека дечја игра.

Како стручњаци објашњавају, за коло везујемо све оно што се врти у круг, тачније, што има кружну путању. Кретање у колу представља кружно кретање играча.

Симболика круга, не само у нашој, већ и у свим светским културама изузетно је снажна, а оно што је посебно интересантно, имала је јако важну улогу у многим ритуалима.

Pročitajte i  Обичаји на Свете Враче: Сутра славимо Светог Козму и Дамјана, ИЗГОВОРИТЕ ОВО У ПОНОЋ ЗА ЗДРАВЉЕ И БЛАГОСТАЊЕ НАЈМИЛИЈИХ
Српско коло
Фото: Јутјуб/принтскрин/РТС

Сама реч коло означава нешто кружно и затворено, нешто што је у кругу и стално заштићено, те је у нашој култури оно имало и магијски значај.

Мало је познато да се под коло убраја и точак, те је тако и један од назива за аутомобил кола.

Сунце као извор светлости и живота Стари Словени називали су коло. Сунце је представљало врховно божонство наших старих, те су њему посветили и своје прве плесове, које су назвали коло. На самим почецима коло је било обредна игра, која се управо играла у славу сунца и живота.

Стари словенски симбол сунца са осам кракова називао се коловрат, који означава непрекидни ток живота, тј. стално кретање природе, и јединствен круг рођења и смрти.

Коло је одувек било више од игре. Кроз непрекидн и нерскидиви ланац изражавало се заједништво и колективни дух народа.

Pročitajte i  ОВО ЈЕ НАЈСТАРИЈА СРПСКА ПЕСМА: Потиче из Смедерева, а записао ју је један Италијан

Некада је коло доминирало у бројним обичајима, поготово у обичајима годишњих циклуса. Играло о заветинама, на сеоским слава, играло се када је бела покладна недеља, и та кола су обавезни имала кружну путању, што је значило да све оно што је у колу треба да буде заштићено.

Фото: Јутјуб/принтскрин/РТС

Од рођења до смрти

Према древним обичајима, у колу се играло од самог рођења детета.

Како у народу од давнина постоји веровање да треће ноћи након рођења детета долазе суђенице, које одређују судбину детета, жене су, управо тада, узимале дете и додавајући једна другој, проносиле га у круг.

Тај ритуал понавио би се три пута заредом.

Култ мртвих предака изузетно је изражен у нашем народу. Постоје празници који су искључиво посвећени мртвим прецима, попут задушница и слава, а у влашком округу постоји и ритуал играња кола око мртвих.

Pročitajte i  Подсетимо се како је патријарх Павле говорио о славама: Слава је и имендан и рођендан, али не појединца, већ целе породице и племена

Власи, који посебно негују култ мртвих до данас су сачували коло за мртве, обичај којим одају пошту покојнику или враћају сећања на њега у одређеним поводима.

Коло на свадбама као магијски обред

У самом свадбеном церемонијалу коло је имало веома значајну улогу. Када девојка излази из куће када дођу сватови по њу, она је играла три пута око куће, своје, а када дође испред улазних врата клањала се том домажем култу у коме је рођена и коме је одрасла, заправо, она се са њим поздравља. Такође, играла је и коло и око момкове куће, када је доведу. Карактеристично је и свекрвино коло у свадбеном церемонијалу, а све је имало дубку позадину да се млада, ондосно младенци заштите од дејства зла.

ОПАНАК (С.В.)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име