Коњ сахрањен уз све војне почасти: Храбар и снажан, прошао је повлачање прако Албаније не одвајајући се од свог господара

0
783

Врховна команда је знала да ће свог коња у рату, сељак најбоље чувати. Када се мобилише војник, мобилише се и његов коњ и тако заједно постају војни обвезници.

Драгомир Рајић из села Узвеће, 1912. године креће у рат са својим коњем Ацулом. Он је Ацулу гајио још када је био ждребе, а тада за време рата је израсртао у великог црног лепотана. Мобилисани су у коњички пут Дринске дивизије и храбо су војевали у Кумановској и Брегалничкој битци. Ацула је свога господара јуначки носио и на Церу.

Pročitajte i  Освежавајући колач са јагодама: Преукусан, идеалан за топле дане

Галопирао је на Мачковом камену и Дринској бици. Током Колибарске битке војевали су у првим редовима. Ацула се издвајао од других коња по храбрости, снази, послушности и лепоти. нису се одвајали један од другог ни током повлачења преко Албаније. За време снежних мећава Ацула је грејао свога господара и спасао га од сигурне смрти.

Pročitajte i  Мученичка смрт Гаврила Принципа и данас мистерија: Годинама сурово тортурисан издржавао је казну у страшним условима

Ацула је био прави јахаћи коњ, вичан ратовању, сјајне дуге длаке и увек послушан. Вукао је и носио изнемогле и исцрпљене по Албанским гудурама. Драгомир по цену живота није хтео да остави Ацулу, а ни Ацула није помишљао да изда свога господара. Ацула је увек ишао први испред свих коња. Заједно су се опорављали и на Крфу.

Крош кише метака и серпентине пробијали су  Солунском фронту, терали су непријатеље чак до Осјека. 7 година су војевали и прешли хиљаде километара, све док се 1919. нису демобилисали, од тада је Ацула био поштеђен свакога рада. Драгомир га више никада није упошљавао да вуче чезе или да ради било шта друго, само га је хранио, тимарио и неговао.

Pročitajte i  Ђурђевдан, празник са највише обичаја: За здравље и напредак у кући и љубави поштовали су се ови ритуали

Када је Ацула 1932. године угинуо, Драгомир је позвао све саборце на сахрану. Сахранио је Ацулу како доликује једном хероју, уз све војничке почасти.

SrpskaNaucnaTV

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име