Ко изговори ОВУ МОЛИТВУ данас чека га РАДОСТ: Славимо Светог Григорија Ниског

0
1733
Свети Григорије

Српска православна црква и верници данас славе празник посвећен Светом Григорију, епископу Ниском, мање познатом светитељу који је много учинио за ширење вере и успостављање хришћанства каквог данас познајемо.

Био је епископ Нисе, млађи брат Светог Василија Великог, близак пријатељ Григорија Богослова. Био је најпре само презвитер, пошто беше жењен, а када му умре жена, блажена Теозва, изабраше га и посветише за епископа у Ниси.

Pročitajte i  Црква на југу у којој се догађају ЧУДА: Храм на Вражјем камену који доноси СПАС"

Одликовао се огромном светском ученошћу и духовним опитом. Учествовао на Другом васељенском сабору. Мисли се да је он саставио други део Симбола вере. Велики беседник, тумач Светог писма, и богослов.

У време цара Валента збачен је с епископске столице и отеран у изгнанство. Осам година проведе овај свети отац у изгнанству трпељиво сносећи све беде и сва понижења. Најзад сконча у дубокој старости концем IV века преселивши се у Царство Божје и оставши кроз све векове на земљи као велико светило Цркве.

Pročitajte i  Молитва Пресветој Тројици, у част Силаску Светог Духа на апостоле

Српска православна црква слави га 10. јануара по црквеном, а 23. јануара по грегоријанском календару.

Народни обичаји и веровања

Овај светитељ је учинио много за ширење вере и развој хришћанства. Светац је преминуо у беди, али, према предању, ниједном се због тога није пожалио. Живот је посветио штићењу правде и невиних, као и утемељивању православља у хришћанству. Људе је учио да пронађу снаге за опроштај онима који су им нанели неправду.

Pročitajte i  Сведочења из турских и српских извора о томе како је Милош Обилић убио султана Мурата

Сваки верник данас би требало да се помоли изговарајући ове речи:

– Боже отаца наших, чини увек са нама по Твојој кротости, не напуштај нас Твојом милошћу, но њиховим молитвама у миру уреди живот наш.

(Прва)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име