Marinos Ricudis, srpski prijatelj: Kratak dokumentarac podseća nas na čoveka čije ime Srbi nikada ne smeju da zaborave

0
852
Foto: Jutjub/printskrin

Marinos Ricudis, čovek čije ime nikada ne treba da zaboravimo!
Grk koji je bio hrabriji od političkog rukovodstva, armije u kojoj je služio, jači od NATO bombi kojima su zasipali našu zemlju. Pošteniji od sudova koji su ga osudili zbog njegovog junaštva ili, prosto, vojnik, potporučnik grčke ratne mornarice, ali i čovek sa hrišćanskim uverenjima koji je odbio da izvrši naredbu uz reči: „Kao pravoslavac, ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod”, stoji u “Politikinom” tekstu o ovom hrabrom čoveku!

Srpska naučna televizija rešila je da nas kratkim dokumentarcem podseti na ovog hrabrog Grka, velikog prijatelja Srba. U kratkom dokumentarnom videu objašnjeno je kako je Grčka, kao članica NATO-a, tokom bombardovanja 1999. godine bila prinuđena da u jadransko more uputi svoj ratni brod “Temistoklis”. Međutim, posada je bila razočarana takvom odlukom svoje vlade, zbog čega je kapetan broda Marinos Ricudis odbio da bombarduje SRJ i vratio brod “Temistoklis” nazad u matičnu luku. „Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod“, rekao je tada Marinos Ritsoudis. Vojni sud ga je zbog ovog čina 1999. osudio na dve i po godine zatvora, ali je zato od srpskog naroda zaslužio večno priznanje i zahvalnost.

Pročitajte i  Zvali su ga Zmaj od Radana: Najbolji mačevalac vojske cara Lazara, Kosančić Ivan, bio je izuzetno obrazovan
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime