Маринос Рицудис, српски пријатељ: Кратак документарац подсећа нас на човека чије име Срби никада не смеју да забораве

0
509

Маринос Рицудис, човек чије име никада не треба да заборавимо!
Грк који је био храбрији од политичког руководства, армије у којој је служио, јачи од НАТО бомби којима су засипали нашу земљу. Поштенији од судова који су га осудили због његовог јунаштва или, просто, војник, потпоручник грчке ратне морнарице, али и човек са хришћанским уверењима који је одбио да изврши наредбу уз речи: „Као православац, не могу да учествујем у нападу на братски народ”, стоји у “Политикином” тексту о овом храбром човеку!

Српска научна телевизија решила је да нас кратким документарцем подсети на овог храброг Грка, великог пријатеља Срба. У кратком документарном видеу објашњено је како је Грчка, као чланица НАТО-а, током бомбардовања 1999. године била принуђена да у јадранско море упути свој ратни брод “Темистоклис”. Међутим, посада је била разочарана таквом одлуком своје владе, због чега је капетан брода Маринос Рицудис одбио да бомбардује СРЈ и вратио брод “Темистоклис” назад у матичну луку. „Као православац не могу да учествујем у нападу на братски народ“, рекао је тада Маринос Ритсоудис. Војни суд га је због овог чина 1999. осудио на две и по године затвора, али је зато од српског народа заслужио вечно признање и захвалност.

Pročitajte i  Научник светског гласа, кога смо заборавили: За Американце је НАЈВЕЋИ, Швеђани би му дали Нобела, а у свом родном граду нема ни улицу
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име