Крст је данас најважнији хришћански симбол, а многи не знају да је некада био ОВО! Старији је него што мислите!

0
1257

Хришћанска вера има много симбола, а један од најважнијих је крст.

У западној култури крст је постао готово неодвојив од хришћанства, а у ствари је један од најстаријих и најобухватнијих симбола. Урезиван у камен или дрво или израђиван од метала или кости, богато украшен или једноставно цртан, крст се појављује широм света.

Kамени диск са угравираним крстом, пронађен је у пећини Тата у Мађарској, стар је по процени око 100.000 година.

Kрст се налази у древним цивилизацијама, Kине, Егиота, и Средње Америке, а чест је и мотив у афричкој уметности и појављује се на келтским грнчарским производима, накиту и новчићима. Сматра се једним од четри основна симбола, скупа са точком,кругом и квадратом, с којима је такође повезан.

Pročitajte i  Љубав на први поглед: Баница са сиром и празилуком, мекана и хрскава - одушевиће вас!

Kрст чини целовитост. Укрштање две линије код њега може се сагледати као сједидњење мушког (вертикална) и женског (хоризонталног) принципа. Ове две осе такође представљају димензије времена и простора, материје и духа, тела и душе као и еквиноције и солстиције.

Постоје неслагања у вези са крстом  који је коришћен за распеће Христа.

Pročitajte i  Стари српски народни лек: Слатко млеко које умирује кашаљ и лечи нервозу

Ево шта се све мислило и око чега су се хришћани спорили када је распеће Христа у питању.

Тек средином ИИ века преводиоци Јеванђеља су први пут употребили “крст”у описима смрти распећа. Многе слике приказују Христа како виси са структуре у облику слова Y (рачва) или са крста у облику Т, као и са познијег латинског крста где се попречна прегача налази отприлике на две трећине према горе. Времном латински крст је постао главни симбол хришћанства.

Неки верују да се ово поклала с постепеном тендецијом код ране цркве да се раздвоји  духовно и материјално царство у складу с Христовим речима, “Моје царство није од овога света”.

Pročitajte i  Посни колач са малинама: Слатке коцке којима НЕЋЕТЕ ОДОЛЕТИ!

Овај став је преовладао идејама о духовности у великом делу хришћанског света, где се земаљски живот (укључујући природу), свет и тело сагледавају као силе које треба превладати, а не као делови органске целине. За хришћане је распеће исконски симбол, који представља Христову смрт, васкрсење, подебу духа над материјом и искупљење човечанства.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име