“Краљ Петар I” у трци за ОСКАРА! Срби изабрали свог кандидата!

0
918

Србија је изабрала свог кандидата за престижну награду Америчке филмске академије – Оскар. Нашу земљу представљаће филм “Kраљ Петар I” Петра Ристовског, настао по роману “Чарапе краља Петра” Милована Витезовића.

Петар Kарађорђевић, као млад протеран је из Србије од стране супарничке династије Обреновић. Никада није успео да направи чврсту везу са земљом из које је потекао, народом чији је потенцијални краљ, нити титулом која му по праву припада. Сплетом историјских околности, враћа се у домовину, уводи парламентарну демократију на двор и започиње обнову Србије. Али Србији се не да да напредује. Атентатом у Сарајеву почиње Први светски рат. После две херојске битке на Церу и Kолубари, влада доноси одлуку да је повлачење неминовно.

Pročitajte i  Доказ да су Срби један од ретких народа који је повезан са Богом: Ево и како!

Током мучног повлачења преко албанских планина краљ упознаје Макрену, мајку војника Маринка. Немоћна да сина пронађе у непрегледним колонама војске и народа који се повлачи, она заветује самог краља да му, уместо ње, преда пар чарапа које је исплела. Нажалост, краљ смрзнутог Маринка проналази прекасно, а Макрена умире на гробу младог аустријског војника, оплакујући у име свих мајки све синове – невине жртве рата.

Pročitajte i  Све што нисте знали о сланини: Запањиће вас ових 7 чињеница и добићете потребу да је једете сваки дан

Српска војска уз страшне губитке стиже до Kрфа и острва Видо – острва смрти али и српског васкрснућа! Пред смрт, Петар Први подиже споменик Макрени у њеном селу Словац.

На самртној постељи има једну жељу: да му назују пар чарапа које није успео да однесе Маринку.

Церемонија доделе Оскара, 92. по реду, одржаће се 9. фебруара 2020. године у “Долби театру” у Холивуду.

Pročitajte i  Киселе, цепкане паприке са белим луком: Савршена зимница којој нико не може да одоли

Танјуг

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име