“Kralj Petar I” u trci za OSKARA! Srbi izabrali svog kandidata!

0
665

Srbija je izabrala svog kandidata za prestižnu nagradu Američke filmske akademije – Oskar. Našu zemlju predstavljaće film “Kralj Petar I” Petra Ristovskog, nastao po romanu “Čarape kralja Petra” Milovana Vitezovića.

Petar Karađorđević, kao mlad proteran je iz Srbije od strane suparničke dinastije Obrenović. Nikada nije uspeo da napravi čvrstu vezu sa zemljom iz koje je potekao, narodom čiji je potencijalni kralj, niti titulom koja mu po pravu pripada. Spletom istorijskih okolnosti, vraća se u domovinu, uvodi parlamentarnu demokratiju na dvor i započinje obnovu Srbije. Ali Srbiji se ne da da napreduje. Atentatom u Sarajevu počinje Prvi svetski rat. Posle dve herojske bitke na Ceru i Kolubari, vlada donosi odluku da je povlačenje neminovno.

Pročitajte i  Jedinstvena ikona u Srbiji: "Majka Srbija" na simboličan način predstavlja stradanje Srbije i srpskog naroda

Tokom mučnog povlačenja preko albanskih planina kralj upoznaje Makrenu, majku vojnika Marinka. Nemoćna da sina pronađe u nepreglednim kolonama vojske i naroda koji se povlači, ona zavetuje samog kralja da mu, umesto nje, preda par čarapa koje je isplela. Nažalost, kralj smrznutog Marinka pronalazi prekasno, a Makrena umire na grobu mladog austrijskog vojnika, oplakujući u ime svih majki sve sinove – nevine žrtve rata.

Pročitajte i  Običaji na Svete Vrače: Da vas zdravlje prati tokom čitave godine, danas obavezno treba da...

Srpska vojska uz strašne gubitke stiže do Krfa i ostrva Vido – ostrva smrti ali i srpskog vaskrsnuća! Pred smrt, Petar Prvi podiže spomenik Makreni u njenom selu Slovac.

Na samrtnoj postelji ima jednu želju: da mu nazuju par čarapa koje nije uspeo da odnese Marinku.

Ceremonija dodele Oskara, 92. po redu, održaće se 9. februara 2020. godine u “Dolbi teatru” u Holivudu.

Pročitajte i  Tajna skrivana preko pola veka: Bivši oficir koji je vodio generala Dražu Mihailovića na streljanje jedini je izneo detalje o likvidaciji

Tanjug

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime