Како Срби користе кукурек: Изузетна биљка која је и отров и лек

0
7714
Фото: Јутјуб/принтскрин

Кукурек је дивна, шумска биљка из породице љутића позната по својој способности да излечи, али и да убије. О њему круже бројне легенде. У Србији се дуго користи за лечење, али поједини му прилазе „само ако мора“. Поред свих квалитета које има, не заборавља се онај најјачи – изузетно је отрован, а самим тим и смртоносан.

Прочитајте и: Најгоре клетве код Срба: Најежићете се од њиховог дејства, а најгора је…

Овај цветић је један од весника пролећа. Јавља се у зеленој, белој, ружичастој и љубичастој нијанси. Изузетно је отпоран на хладноћу и некада се његови, наизглед, нежни цветићи појављују под снежним покривачем. У неким деловима Европе (Британија) расте још од децембра, па га називају и Божићна ружа.

Прочитајте и: Изрека настала из народног веровања: Kо је та свадљива наџак баба?

Својства кукурека су била добро позната старим Грцима. Најпре његова токсичност којој су, верује се, подлегли многи грчки јунаци. Овај народ га је називао црни хелеборос што је значило отровна храна. Коришћен је као лековито средство код психичких поремећаја и за смирење. Грци су тврдили да стока која приликом испаше једе кукурек готово обавезно оболи. Ипак, ако би козе појеле ову биљку и преживеле, њихово млеко би се користило за лечење епилепсије.

Митологија је ову биљку широко прославила. Херкул је наводно управо кукуреком излечио своје лудило, а велики Александар Македонски је умро јер га је исувише дуго користио као лек.

Прочитајте и: Никад немојте наздрављати водом: Језиво веровање крије се иза овог чина

Према хришћанском веровању овај цвет је настао пре 2.000 година. Извесна девојка је приликом рођења Исуса дошла у Витлејем да поздрави рођење Божјег сина. Тамо је сусрела мудраце са Истока који су Христу донели дарове: злато, тамјан и смирну. Девојка је била неутешна схвативши да неће имати шта да поклони. Уто се појавио анђео, додирнуо крилима земљу, а из ње је изникла Божићна ружа (кукурек). Према овој легенди, тек рођени Христ је добио и овај необичан поклон на дар.

Helleborus Serbicus тј. српски кукурек расте искључиво код нас. У нашем народу ова биљка лечи и користи се за магију. Када се појави први цвет у току године пева му се песмица: „Кукурек са брда зове, ожените ме! Лепа ружа руку пружа: поведите ме!“

Прочитајте и: Изношење хране на гробље потпуно је погрешно: Ево шта црква каже о томе

Додоле натапају корење ове биљке у воду и њом прскају децу за црквене празнике. Нарочито се користи за Цвети и Ђурђевдан, да заштити од урокљивих очију и црне магије. Ако се унесе у кућу пре Ђурђевдана донеће несрећу укућанима.

Извор: Опанак

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име