Kako Srbi koriste kukurek: Izuzetna biljka koja je i otrov i lek

0
6013
Foto: Jutjub/printskrin

Kukurek je divna, šumska biljka iz porodice ljutića poznata po svojoj sposobnosti da izleči, ali i da ubije. O njemu kruže brojne legende. U Srbiji se dugo koristi za lečenje, ali pojedini mu prilaze „samo ako mora“. Pored svih kvaliteta koje ima, ne zaboravlja se onaj najjači – izuzetno je otrovan, a samim tim i smrtonosan.

Pročitajte i: Najgore kletve kod Srba: Naježićete se od njihovog dejstva, a najgora je…

Ovaj cvetić je jedan od vesnika proleća. Javlja se u zelenoj, beloj, ružičastoj i ljubičastoj nijansi. Izuzetno je otporan na hladnoću i nekada se njegovi, naizgled, nežni cvetići pojavljuju pod snežnim pokrivačem. U nekim delovima Evrope (Britanija) raste još od decembra, pa ga nazivaju i Božićna ruža.

Pročitajte i: Izreka nastala iz narodnog verovanja: Ko je ta svadljiva nadžak baba?

Svojstva kukureka su bila dobro poznata starim Grcima. Najpre njegova toksičnost kojoj su, veruje se, podlegli mnogi grčki junaci. Ovaj narod ga je nazivao crni heleboros što je značilo otrovna hrana. Korišćen je kao lekovito sredstvo kod psihičkih poremećaja i za smirenje. Grci su tvrdili da stoka koja prilikom ispaše jede kukurek gotovo obavezno oboli. Ipak, ako bi koze pojele ovu biljku i preživele, njihovo mleko bi se koristilo za lečenje epilepsije.

Mitologija je ovu biljku široko proslavila. Herkul je navodno upravo kukurekom izlečio svoje ludilo, a veliki Aleksandar Makedonski je umro jer ga je isuviše dugo koristio kao lek.

Pročitajte i: Nikad nemojte nazdravljati vodom: Jezivo verovanje krije se iza ovog čina

Prema hrišćanskom verovanju ovaj cvet je nastao pre 2.000 godina. Izvesna devojka je prilikom rođenja Isusa došla u Vitlejem da pozdravi rođenje Božjeg sina. Tamo je susrela mudrace sa Istoka koji su Hristu doneli darove: zlato, tamjan i smirnu. Devojka je bila neutešna shvativši da neće imati šta da pokloni. Uto se pojavio anđeo, dodirnuo krilima zemlju, a iz nje je iznikla Božićna ruža (kukurek). Prema ovoj legendi, tek rođeni Hrist je dobio i ovaj neobičan poklon na dar.

Helleborus Serbicus tj. srpski kukurek raste isključivo kod nas. U našem narodu ova biljka leči i koristi se za magiju. Kada se pojavi prvi cvet u toku godine peva mu se pesmica: „Kukurek sa brda zove, oženite me! Lepa ruža ruku pruža: povedite me!“

Pročitajte i: Iznošenje hrane na groblje potpuno je pogrešno: Evo šta crkva kaže o tome

Dodole natapaju korenje ove biljke u vodu i njom prskaju decu za crkvene praznike. Naročito se koristi za Cveti i Đurđevdan, da zaštiti od urokljivih očiju i crne magije. Ako se unese u kuću pre Đurđevdana doneće nesreću ukućanima.

Izvor: Opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime