Књиге и пробушене ципеле: Само ОВО је остало иза великог владике, све остало ДАО ЈЕ НАРОДУ

0
1598
Фото: Јутјуб/принтскрин/РТС

Један од најмоћнијих људи Српске православне цркве митрополит Амфилохије преминуо је од последица корона вируса, а данас је сахрањен у крипти Саборног храма у Подгорици.

А ко је био владика Амфилохије, најбоље говоре његова дела.

А могао је митрополит Амфилохије бити шта год је пожелио, а он је некада давно још на Светој Гори казао, “Ристо Ћиров, биће српски поп”, а био је светионик, и сидро, и једра и прамац, био је Црној Гори свануће након комунистичког безбозничког мрака, био је спасење и остаће нада. “Не плачемо ми данас за њим, но за нама без њега”

Pročitajte i  На Савицу треба јести масеницу: Рецепт за јело које су муслимани правили на дан Светог Саве

Овоземаљско чудо и живот Риста Радовића почео је на Божић 1938. године у селу Баре Радовића у Доњој Морачи, гђе је рођен као пето од петнаесторо ђеце Ћира и Милене Радовић. Прва знања стечена у манастиру Морача, у тешко послератно атеистичко време, ширио је у Београду, а касније и у Паризу, Берну, Риму, Атини… Велики утицај на њега оставио је велики богослов Свети Јустин Ћелијски, али и светогорски отац Пајсије.

Pročitajte i  Прави мотив вождовог братоубиства: Како је Карађорђе објаснио мајци да је обесио брата

Митрополит Амфилохије од личног овоземаљског богатства поседовао: библиотеку са неколико хиљада књига, коју је завештао манастиру Стањевићи, и преко 40 књига и студија чији је аутор, одежде и панагије које је купио или добио на поклон и пар старих ципела са пробушеним ђоновима, у које је уметао картон да му не буде хладно.

Pročitajte i  Доктор Миливојевић о доктору Несторовићу: "Он је велики стручњак и човек који мисли својом главом"

Курир

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име