ПОЈЕДИТЕ СВЕ МРВИЦЕ СА СТОЛА: Животна лекција патријарха Павла која ће вам променити поглед на свет

0
4351
Фото: Јутјуб/принтскрин

Патријарх Павле нам је, својим понашањем и мудрим речима оставио толико много животних лекција које морамо научити. Једна од њих је и чувена анегдота о томе како је Патријарх Павле на вечери код тадашњег председника Србије и Црне Горе, Светозара Маровића, на којој је био и Kофи Анан, оставио својим смерним понашањем у неверици ове политичаре.

Наиме, током вечере, у време поста, за патријарха су били сервирани риба, хлеб и поврће. Kад је све завршио имао је салвету испред себе на којој је било око двадесетак мрвица. Он је тихо, не обраћајући пажњу на оно што се дешава око њега, сваку мрву покупио и појео.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

Kад је завршио, упитали су га шта то ради, а он им је овако одговорио:

„Не знате ви децо моја шта значи глад и колико је деце широм света гладно, а ми бацамо хлеб поред стола и у контејнере. Некима оне представљају живот и наду, а ми их се тако лако одричемо. Сетите се сваки пут гладне деце широм Африке и света када видите мрвице поред стола“, рекао је тада патријарх Павле.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Да је његов однос према хлебу и мрвицама заиста био такав потврдили су и манастиру Грачаница у коме је патријарх боравио. Он би сваки пут грдио монахиње због просипања хлеба поред стола.

Архимандрит Јован Радосављевић у књизи “С патријархом Павлом кроз живот” објаснио је откуд толико поштовање покојног патријарха Павла према храни и од кога је то научио.
Наиме, он је од оца Јакова Арсовића научио како се према храни треба опходити са поштовањем и да не треба ништа остављати поред тањира, а да просуто треба покупити.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

„Једном приликом грицкао сам кору хлеба, а оно што је загорело оставио сам на крај тањира. Павле ме је упитао зашто сам то урадио, а кад сам му рекао да нећу да једем јер је загорело, узео ми је то загорело парче хлеба и појео. Тако ме је застидео без иједне речи, да више никада нисам оставио мрвицу хлеба ван тањира или неко загорело парче“, пише архимандрит Јован у својој књизи.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име